Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Liverpool anordnar fotbollsskola i Frölunda – vill lära ut "the Liverpool way"

Under tre dagar samlas drygt 100 ungdomar på Åkeredsvallen när engelska storklubben Liverpool anordnar fotbollsskola. Huvudmålet med fotbollsskolan är inte att hitta Göteborgs nästa stora talang utan att lära deltagarna"the Liverpool way".

På Åkeredsvallen i Frölunda hörs engelska röster ropa instruktioner till barnen. Anthony Owens gestikulerar fram och tillbaka. Henrik Leinerud från Näsets SK gör samma rörelser som Anthony och förklarar för barnen vad instruktören från Liverpools akademi menar. Många av barnen är unga och behöver översättning för att förstå de engelska instruktörerna.


– If I make a bad pass i am a defender, säger Anthony. 


– Gör man en dålig passning får man försvara, översätter Henrik. 


Det är andra året i rad som Liverpool International Academy kommer till Göteborg för att anordna fotbollsskola. Tillsammans med Näsets SK anordnar de under tre dagar fotbollsskola för runt 100 barn och ungdomar i åldrarna 6-14. Men det är inte bara Göteborg som gästas av Liverpool. Klubben arrangerar fotbollsskolor runtom i hela världen. Dubai, Malaysia, USA, Norge och Danmark är några av länderna Liverpool kommer till.

"Vi vill inte bara lära hur man ska agera på planen utan även utanför den"

För Liverpool är inte målet med fotbollsskolan att hitta Göteborgs näste Glenn Hysén utan snarare att ge ungdomar runt om i världen en möjlighet att se hur Liverpool jobbar och samtidigt lära ut det som Anthony Owens kallar för "the Liverpool way". 


– Vi vill lära ungdomarna vad vi gör i vår akademi. Men det handlar inte bara om att lära dem att bli bra fotbollsspelare utan också om andra saker. Vi har fyra värden: Ambition, engagemang, respekt och sammanhållning, säger Anthony och fortsätter: 

– Vi vill inte bara lära hur man ska agera på planen utan även utanför den. 

Men skulle tränarna notera en riktigt stor talang har Liverpool möjligheter att fortsätta hålla ögonen på spelaren.

–  Man vet aldrig vad man kommer hitta men om vi skulle se att ett barn var riktigt, riktigt bra så skulle vi be våra internationella scouter att hålla ett öga öppet. Men FA:s regler gör det svårt för oss att värva så unga spelare. 

Får chansen att träffa Steven Gerrard

Två av årets äldre deltagare är Victor Sellberg, 13, och Nils Corbé, 13. Båda var med även förra året. För dem är engelskan inget problem.


– Det funkar jättebra, vi förstår när de pratar och visar. Vi har inte ens någon översättare i dag, säger de. 

I slutet av fotbollsskolan utses en deltagare som har visat "the Liverpool way" och den personen blir inbjuden till Liverpool för att träna och se hur allt går till i deras akademi och får chansen att se ikonen Steven Gerrard som jobbar inom klubbens akademi.

– Det vore jättehäftigt. Jag håller ju på Liverpool så det vore drömmen, säger Nils Corbé.

Fotbollsskolan håller på mellan 7-9 augusti. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.