Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

LISTA: Det här avgör semifinalen mellan Portugal och Wales

Cristiano Ronaldo och Gareth Bale är de två stora stjärnorna i semifinalmötet mellan Portugal och Wales – men det finns mycket mer som måste fungera i de båda lagen. Här är åtta saker att hålla koll på under tillställningen i Lyon.

Daily Mail har gått igenom förutsättningarna inför onsdagskvällens match i Lyon. Och det finns såväl frågetecken som utropstecken hos båda semifinalisterna.

Här är åtta punkter som kan svgöra vilket lag som når söndagens EM-final På Stade de France.

1. De två uppenbara nyckelspelarna, Cristiano Ronaldo och Gareth Bale, måste prestera på topp. Och kliva fram när det behövs som mest. Båda Real Madrid-stjärnorna har levererat hittils – både med mål och uppoffrande lagarbete.

2. Portugisiskt bolltrillande mot walesisk effektivitet – sent på onsdagskvällen vet vi vilken taktik som räckte för att nå EM-finalen. Portugal har ett bollskickligt lag, men har många gånger svårt att omsätta detta i farliga chanser och mål. Ett exempel är lagets inledningsmatch mot Island. Wales har praktiserat en annan modell för att gå lång i mästerskapet. Hårt jobb, omställningar och skickliga löpningar från spetsen Hal Robson-Kanu och Bale.

3. Hur ska Wales klara sig utan avstängde mittfältaren Aaron Ramsey – som har varit fenomenal hittills i EM? Och kan Portugal nå finalen utan att ha en naturlig striker på planen? Yttern Nani har fått förtroendet som ensam anfallare, en skicklig spelare, men ingen målmaskin. Det är två frågor inför dramat i Lyon.

4. Mittfältsduellen mellan Joe Allen och Joao Moutinho lär bli viktig för matchens utgång. Walesaren har överträffat alla förväntningar hittills i EM och har varit väldigt nyttig framför den egna backlinjen. Kan han neutralisera kreatören Moutinho är mycket vunnet för Wales.

5. Kan Wales lagkapten och mittback Ashley Williams få stopp på mästerskapets största stjärna, Cristiano Ronaldo? Portugisen kommer att ha en ganska fri roll, och en inte alltför vågad gissning är att han kommer att leta sig bort från Williams.

6. Gareth Bale mot Pepe är en annan intressant match i matchen. De två Real Madrid-spelarna känner varandra väl, men de lär lägga vänskapen åt sidan när domaren blåser igång matchen på Stade de Lyon. Hand upp alla som tror att Pepe klarar sig undan ett gult kort.

7. Coachduellen mellan Fernando Santos och Chris Coleman kan förstås bli helt avgörande, vem av dem lyckas få ut mest av sitt lag? Santos är nog – trots semifinalplatsen – inte helt nöjd med det spelarna har presterat. Portugal har varit ineffektivt och har inte vunnit en enda match efter ordinarie speltid. Coleman är, tillsammans med Lars Lagerbäck, mästerskapets stora utropstecken bland förbundskaptenerna.

8. Vid sidan de etablerade namnen finns det några andra potentiella matchvinnare. Portugals supertalang Renato Sanches har imponerat när han har fått chansen och ser ut att få starta centralt på mittfältet. I Wales har Jonny Williams visserligen bara startat en match, men den kreative liraren kan komma in från bänken och spela en avgörande roll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.