Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lionel Messi under den finalen i den spanska supercupen mellan FC Barcelona and Athletic Bilbao. Bild: Miguel Morenatti
Lionel Messi under den finalen i den spanska supercupen mellan FC Barcelona and Athletic Bilbao. Bild: Miguel Morenatti

Lionel Messi kan få 400 miljoner för att lämna Barcelona

En lojalitetsklausul i Lionel Messis monsterkontrakt med Barcelona ger argentinaren rätt till 400 miljoner kronor – även om han väljer att lämna i sommar när kontraktet går ut.

Detaljen i kontrakten är den senaste i en rad avslöjanden som den spanska tidningen El Mundo publicerat. Detta efter att man under söndagen offentliggjort avtalet mellan Lionel Messi och FC Barcelona under söndagen – ett fyraårskontrakt vars totala värde är 5,6 miljarder kronor(555 237 619 euro).

I det 30 sidor långa dokumentet ingår flera olika typer av bonusar och klausuler vars värde summeras omkring 790 miljoner kronor. En av dessa bonusar är en lojalitetsklausul som innebär att Messi får 400 miljoner kronor den 15 juli, två veckor innan avtalet går ut.

Klubben hotar med att stämma

Efter gårdagens nyhet om kontraktet meddelade Barcelona att man tänker vidta rättsliga åtgärder mot El Mundo då man anser att det rör sig om ett privat dokument.

"FC Barcelona uttrycker sitt absoluta stöd för Lionel Messi, speciellt efter försöket att misskreditera bilden av honom och skada hans relation med klubben där han blivit den bästa spelaren i världen och fotbollshistorien".

Omges av flyttrykten

Ryktena om att Messi ska vilja lämna Barcelona har intensifierats på senare år, och så sent som i höstas gick den argentinska stjärnan själv ut och berättade att han ville lämna – men också att han övertygades att stanna.

Med sex månader kvar av det som är fotbollsvärldens dyraste kontrakt någonsin är Messi nu fri att börja förhandla med andra klubbar och kan lämna Barcelona utan att klubben får betalt när avtalet går ut den sista juli 2021.

Manchester City och PSG har varit några av klubbarna som visat intresse för 33-åringen. Dessutom har rykten om en flytt hem till Argentina dykt upp i omgångar.

Barcelona har miljardskulder

Samtidigt som detaljer kring Messis dyra kontrakt fortsätter läcka ut så tampas Barcelona med ekonomiska problem. El Mundo har tidigare också rapporterat att klubben har skulder på närmare 12 miljarder kronor. Enligt tidningen innebär det att läget är så pass illa att Barcelona kan gå i konkurs.

Två miljarder av dessa berör transferskulder till andra klubbar. Barcelona är fortfarande skyldiga Liverpool 400 miljoner kronor för värvningen av Philippe Coutinho, samt 50 miljoner kronor till Ajax för Frenkie de Jong-övergången.

Rivalen Real Madrid ligger också knapert till i ekonomifrågan. Enligt El Mundo Deportivo sägs huvudstadsklubben ha uppemot nio miljarder kronor i skulder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.