Lineker: "Hade varit hyckleri”

Den engelske fotbollslegendaren Gary Lineker fick frågan om att lotta VM-gruppspelet i Qatar av Fifa men tackade nej.
– Hälften av de inblandade sitter antingen i fängelse eller är avstängda nu, säger han till Süddeutsche Zeitung.

ANNONS
|

Gary Lineker var under spelarkarriären en firad stjärna och känd för sin stora målproduktion. I VM-sammanhang är han av många förknippad med världsmästerskapet i Mexico 1986 där engelsmannen vann skytteligan med sina sex fullträffar.

Klimatet i fotbollsvärlden har dock förändrats markant sedan den tidigare VM-hjälten var aktiv i form av ”sportswashing”. Begreppet är numera allmänt känt och innebär att länder använder idrott för att förbättra sitt rykte, vilket engelsmannen anser är problematiskt.

För att dra sitt strå till stacken och göra en markering emot Qatar valde Lineker därför att bojkotta VM-lottningen.

– Jag stöttar inte VM. Jag blev ombedd att göra dragningen för Fifa, men jag tackade nej eftersom jag tycker att det skulle ha varit hyckleri, säger Lineker i en intervju med Süddeutsche Zeitung.

ANNONS

Lineker kommer att vara reporter för brittiska BBC under mästerskapet som inleds den 20 november och kommer från sin roll som reporter lyfta problematiken med mästerskapet.

– Sportswashing fungerar bara om man slutar prata om problemen. Men vi kommer att prata om mänskliga rättigheter och ifrågasätta bygget av arenorna, redan under öppningsmatchen, sa Lineker till människorättsorganisationen Amnesty om hur ”sportswashing” ska hanteras.

Fakta: Det här är sportswashing

Idrott används för att förbättra länders eller organisationers rykten.

Genom åren har idrotts använts av auktoritära stater.

Vinter-OS i Kina 2022, fotbolls-VM i Ryssland 2018, sommar-OS i Tyskland (Berlin) 1936 och det saudiska köpet av Premier League klubben Newcastle United 2022 är exempel där auktoritära stater försökt dra nytta av idrotten.

LÄS MER:Amnesty till attack mot Fifa-basen: "Plattityder"

LÄS MER:Danska sponsorer nobbar VM-biljetter

LÄS MER:VM-stjärnor ska träffa migrantarbetare i Qatar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS