Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eric Nohlgren var en av spelarna som imponerade stort för Lindome mot Grönsvart.  Bild: PER WAHLBERG
Eric Nohlgren var en av spelarna som imponerade stort för Lindome mot Grönsvart. Bild: PER WAHLBERG

Lindome rullade ut Gais i försäsongssegern

Om en nykomling i division 1 är bättre på att spela som Gais vill än Gais själva är – hur bra är då egentligen Gais?
Lindomes 1-0-seger mot Grönsvart på lördagen skapade frågetecken i Gais-lägret.
– Vi gör en dålig match, det är inte mer med det, säger tränaren Bosko Orovic.

När Gais i fjol övertygade stort under försäsongen och Svenska cupen var det via ett vågat, tryggt bollinnehavsbaserat spel. Bosko Orovics Gais ville spela sig ur situationer – oavsett vad motståndet hade för budget eller serietillhörighet. Grönsvart störde Hammarby, Elfsborg och Östersund under årets första månader 2018.

Denna lördag fick de smaka på sin egen medicin. Lindome, nykomlingen i division 1, välkomnade till landet med kaffe, bulle och en lektion i hur man spelar passningsfotboll.

Zebrorna, som hemmalaget kallar sig själva, visade hur långt de kommit med sitt långsiktiga spelprojekt. Metodiskt, synkroniserat, utan synlig ansträngning spelade de sig igenom, förbi och mellan Gais lagdelar.

LÄS MER: "Spelade stundtals skjortan av Gais"

Det var så 1–0 kom till. Ett tjog korta, resoluta passningar på högerkanten, en snabb vändning och så ett välkalibrerat avslut av Fredrik Karlberg. Det var så chanserna till både ett och två mål ytterligare för Lindome skapades.

– Vi följer vår gameplan. Vi går upp och pressar och vinner boll högt och straffar dem. När de försöker sätta press på oss så spelar vi oss ur den pressen, vänder på spelet och kommer upp. Vi spelar jättebra i dag, säger målskytten.

Flera byten i andra

De cirka 400 åskådarna som fick tampas med både ösregn och februarikyla värmdes säkerligen av Lindomes dominans. För de makrillar som svängt av E6:an och styrt bilen mellan ladugårdar och skogsdungar hit till Lindevi lär lunchmatchen ha varit en betydligt otrevligare tillställning. Gais, som hade fått tillbaka flera viktiga kuggar från Norrby-matchen förra helgen, förmåddes inte skapa mer än ett par-tre målmöjligheter.

– Det handlar om att vi ska göra ett jobb, och vi var inte villiga att göra det jobbet i dag. Vi har ett sätt att pressa på, och vi går bort oss. Jag tror de spelvänder på oss 3880 gånger. Så all heder till Lindome. De vinner välförtjänt, säger Bosko Orovic, som efter matchen gav sina spelare en högljudd utskällning i omklädningsrummet.

LÄS MER: Se mötet mellan Lindome och Gais i efterhand

Gais-tränaren var, sånär som på de deltagande juniorerna, missnöjd med alla sina spelares prestationer.

– Jag tycker juniorerna håller oss kvar i matchen. Vi har en tunn trupp och har inte råd att ha borta så många spelare som vi har borta nu. Får vi tillbaka några spelare, eller får in någon spelaren så det bli bättre.

"Ingen domedagseffekt"

Nikola Asceric var isolerad längst fram och gjorde lite med de få bolltoucher han fick. Karl Bohm sprang runt och jagade boll och motspelare med liten framgång. Den nykomponerade backlinjen, med Niklas Olsson och August Wängberg centralt, hade svårt att hantera Lindomes rörliga anfallstrio.

Med en mängd byten under och efter paus bedarrades Lindomes matchkontroll en aning, men det var fortsatt hemmalaget från landet som gång efter gång kom med fart in i Gais straffområde. Några fler mål blev det inte. Men spelet i sig lär ha räckt för Gais att ska känna sig både konfunderade och oroliga. Om en nykomling i division 1 kan vara såhär mycket bättre än Gais på det Gais ska vara riktigt bra på – hur bra är då Gais egentligen?

– De här matcherna är till för att göra fel. Det här rör mig inte i ryggen. Om ni skriver att vi förlorade igen. Jag skiter lite i sånt. Det här är ingen domedagseffekt. Den finns inte, säger Bosko Orovic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.