Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/21

Lindgrens drömskott tog Häcken till semi

Rasmus Lindgren kommer sova gott i natt. Mot AIK avlossade han högerkanonen och sköt Häcken vidare till semifinal i hemmalagets 3-0-kross.

BK Häcken är bäst i Svenska cupen sedan formatet gjordes om 2013. Inget annat lag har gått till semifinal tre gånger. De har Rasmus Lindgren att tacka för det.

Påhejade av Mikael Stahres stockholmska ”press, press, press” var hemmalaget aggressiva i varenda situation på Bravida arena.

Det gav resultat. Första halvleken präglades av ett taggat hemmalag som inte lät gästerna från huvudstaden vila med bollen någonstans på planen. Med ett starkt centralt mittfält i Faltsetas–Friberg–Abubakari vann Häcken mycket boll och sökte sedan Alexander Farnerud på fot eller Nasiru Mohammed i djupled.

Mängder av chanser

Det sistnämnda gav hemmalaget första halvlekens bästa chans. Mohammed utnyttjade sina pinnsmala ben och trummade iväg förbi hela AIK:s annars snabba backlinje till ett friläge.

Väl framme i straffområdet var dock ghananen ofarlig och skottet gick mitt på Oscar Linnér i AIK:s mål.

När klockan tickade upp mot halvtidsvilan och de ivrigt sjungande supportrarna i bägge lagen väntade på att få värma sig med en kaffe eller korv tog AIK över allt mer av spelet. Häcken hade fram till dess sett väldigt vassa ut och dominerat både i chans och bollinnehavsväg.

Farnerud hade frispark i ribban

Även i andra var det hemmalaget som förde denna senvinterdans. Farnerud skruvade en frispark i kryssribban efter dryga timmen. I rollen till höger i anfallet var Alexander Farnerud bäst på plan och spelade kort efter sin frispark fram Alhassan Kamara i straffområdet. Kamara försökte cykelsparka in bollen men träffade inte mål.

Det var dock precis vad Rasmus Lindgren gjorde fem minuter senare. En snabb frispark från Erik Friberg ställde AIK och Lindgren, för dagen iklädd skyddande ansiktsmask, drog till med högern från 40 meter.

Lindgren inledde målkalaset

Bollen sökte sig som en målsökande missil upp i krysset, otagbart bakom Linnér.

Svenska cupens kanske snyggaste mål hittills var gjort och gav Häcken ledningen.

När dessutom anfallstrion Paulinho–Kamara–Farnerud bjöd på högklassigt anfallsspel och kombinerade sig fram till 2–0 med två minuter kvar till full tid var segern kassaskåpssäker.

Laget visade upp ett att anfall är bästa försvar och lät inte AIK domdera matchbilden. Rasmus Lindgren var lika bra bakåt som han skott var framåt och ledde Häcken till klubbens tredje raka semifinal.

Sekunderna innan Stefan Johannesson skulle blåsa av hann dessutom Paulinho göra 3–0 på straff, som Gustav Berggren fixat. 

Där väntar laget som har imponerat stort under försäsongen – Östersunds FK – på hemmaplan.