Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Leonardo Shahin fick göra allsvensk debut i BK Häckens kross

42 mål i BK Häckens akademi, uttagen till P17-landslaget – och nu allsvensk debut.
Leonardo Shahins 2020 blir bara bättre och bättre.
– Det har varit ett bra fotbollsår hittills. Jag hoppas att det fortsätter, säger 17-åringen.

Leonardo Shahin värmer upp längs sidlinjen. Väntandes. Längtandes.

Till slut ropas hans namn upp. Det är dags. Av med överdragskläderna, in på planen.

17-åringen ersätter Ahmed Yasin när mötet mellan BK Häcken och Falkenbergs FF har nått matchminut 90. Därmed gör 17-åringen allsvensk debut.

– Vid slutminuterna hoppades jag att jag skulle höra mitt namn. Och så fick jag göra några minuter, konstaterar han glatt efteråt.

– Det är en stor stund för mig och min familj. Det känns bra.

Hann du röra bollen under ditt inhopp?

– Någon gång tror jag! Det var mycket presspel och att komma in med fräscha ben. Springa loss under de minuterna. Förhoppningsvis kommer det mer i framtiden.

På ett sätt kom inhoppet och den allsvenska debuten fullt logiskt. Leonardo Shahin har ett strålande 2020 bakom sig.

I akademin har han gjort 42 mål på 19 matcher – det ger ett snitt på mer än två mål per match. Nyligen togs han dessutom ut till det svenska P17-landslaget.

Det går, så att säga, bra nu.

– Det har varit ett bra fotbollsår hittills. Jag hoppas att det fortsätter så in till nästa år också, säger han.

Andreas Alm: ”Det är de vi kan sälja”

Leonardo Shahin har tränat kontinuerligt med BK Häckens A-lag under den senaste tiden. Detsamma gäller junioren Samir Maarouf som också satt med på bänken mot Falkenbergs FF.

Tränaren Andreas Alm har uppenbarligen gillat vad han har sett.

– Det kunde ha varit Samir som kommit in, men vi valde Leonardo. Ska vi ha en ekonomi för framtiden i BK Häcken måste vi hämta spelare från Slätta Damm, U17 och U19. Då måste man de ibland hoppa över U19-steget. Leonardo har spelat en match i U19. Det är samma som Imam (Jagne). Det är de vi kan sälja, det är de vi kan göra pengar på. Just nu har vi fotbolls- och innebandyturneringar som inte spelas. Då får vi sälja spelare.

Andreas Alm syftar såklart på Gothia Cup som, på grund av coronapandemin, inte blev av i somras. Och vad gäller Imam Jagne så är han på väg att lämna BK Häcken för engelska Everton FC i en övergång som, enligt uppgifter till GP, kan bli värd omkring 15 miljoner kronor.

Kanske blir Leonardo Shahin eller Samir Maarouf nästa stora spelarexport? Andreas Alm räds i alla fall inte att släppa ut dem i rampljuset.

– Tittar man på mitt cv och de unga som har kommit så är det mer än en som har hoppat från U17 till A-laget och vidare ut i Europa. Jag gillar att göra så, säger han.

Leonardo Shahin själv om hans närmsta framtid:

– Jag ska fortsätta utvecklas varje dag. Bara ta varje dag och varje träning, ett steg i taget. Försöka bibehålla det jag har och utvecklas ännu mer.

Fortsätter jaga Malmö FF i toppen

När Leonardo Shahin byttes in i slutet av mötet mellan BK Häcken och Falkenbergs FF stod det klara 3–0 på resultattavlan. Det blev också slutresultatet.

Hemmalaget hade gjort alla tre målen i den första halvleken. Målskyttar var Johan Hammar, Patrik Wålemark och Alexander Söderlund.

Segern var stensäker och innebär att BK Häcken på nytt är tvåa i den allsvenska tabellen. Avståndet upp till serieledande Malmö FF är sex poäng.

– Det var bra att få vinna. Vi fick en bra start med ett tidigt mål. Och om man ska säga något som vi gjorde bra, som vi inte har gjort tidigare, så är det att vi löpte i djupled. Vi har pratat om att vi behöver det för att kunna bygga om vårt spel lite. IF Elfsborg är ett lag som gör det väldigt bra. Vi behöver göra något liknande, säger Andreas Alm.

LÄS MER: Leonardo Shahins galna facit – 42 mål på 19 matcher

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Johan Hammar, Adam Andersson – Erik Friberg, Gustav Berggren – Patrik Wålemark (Viktor Lundberg, 64), Daleho Irandust, Ahmed Yasin (Leonardo Shahin, 90) – Alexander Söderlund (Alexander Faltsetas, 82)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.