Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lennartssons farhåga: "Det gynnar inte oss"

Viktigaste matchen i mannaminne – då betonar Jörgen Lennartsson betydelsen av balans. – Vi vill inte ha en matchbild där vi byter kontringar med varandra. Det gynnar inte oss, säger han.

För första gången på åtta år spelar IFK Göteborg i morgon och nästa torsdag ett slutkval för en plats i ett europeiskt gruppspel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då, 2008, föll Blåvitt på målsnöret mot schweiziska Basel i kvalet till Champions League, nu väntar Karabach från Azerbajdzjan i kvalfinal till Europa League. 

– Ett inspirerande motstånd, ett lag med massa individuell skicklighet i. Två brassar som är bra, två spanjorer som är bra. Albaniens vänsterback i EM. Några balkanspelare som också är ganska bra, en turk, säger Jörgen Lennartsson i samband med en träning på Kamratgården.

Hans bild av möjligheterna att gå vidare är positiv. 

– Det är ett bra lag vi möter, ett lag där vi känner att om vi gör två bra prestationer har vi chans att lyckas med vårt stora mål, att gå till Europa League-gruppspel. Vi vet att det är en svår motståndare och att vi slår ur underläge.

Vad betyder det, att slå ur underläge?

– Det betyder att vi går in i matcherna med allt att vinna. Motsatsen kan man säga var en sådan match som i fredags, den mot Falkenberg, där vi i stort sett hade allt att förlora. 

Taktiken och förmågan att följa den blir avgörande.

– Det är viktigt att vi är väldigt konsekventa i vårt uppträdande, att vi är tydliga i vår spelidé, väldigt disciplinerade och gör rätt saker hela tiden. Ett mål hit eller dit kan ha väldigt stor betydelse i en sådan här match. Det vet spelarna. 

– De har varit med om de här resorna ett tag nu. Polackerna borta 3-0 var en jättebra match, HJK var en jättebra match. 2-0. Det är prestationer i den digniteten vi skall göra två stycken av. Vi har väldigt stor tro att vi skall klara det. En enorm spelglädje och energi. 

Jag skall inte avkräva dig på en detaljerad taktisk plan, men hur ser din ideala matchbild ut?

– Balansen i laget, att vi spelar med balans hela tiden. Vi vill inte ha en matchbild där vi byter kontringar med varandra. Det skall vi inte ha. Det gynnar inte oss. Ett kontrollerat spel. Motsatsen till Liverpool-Arsenal kan man säga. 

Som GP skrev redan i går förväntas Tobias Hysén och Mikael Boman starta på topp. 

– Gustav Engvall är inte aktuell. Och inte ”Paka” som tyvärr har en spricka i en tå. Han fick en stämpling mot Jönköping borta, som vi först inte trodde var så allvarlig. Han kan inte springa utan kör vattenträning. 

När kan han spela igen?

– Det är nog några veckor. Engvall är närmare, men inte aktuell för torsdag. 

Dessutom är Sebastian Eriksson avstängd.

Förmodat IFK-lag på Gamla Ullevi på torsdagskvällen: Alvbåge – Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Jamieson – Ankersen, Albaek, Pettersson, Rieks – Hysén, Boman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.