Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lennartsson: "Fängelse är ett rimligt straff"

Springer du in på en arena i England åker du ett år i fängelse. Det är ett rimligt straff här med, säger IFK Göteborgs tränare.

Många förfasades över bilderna från Stadsparksvallen och fördömde saken. IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson är inget undantag. 

– Det är rent för jävligt. Det har inget med fotboll att göra. Han hade kunnat göra det på Way Out West. Fotbollen blir en scen för dårar att agera på. Och det är för jävligt. 

– Tack och lov blev han (Aly Keita) inte allvarligt skadad. Det är nog det som hände. Men att fotbollen har blivit en scen för sådana galningar, det är helt enkelt för jävligt.

"Så kan vi inte ha det"

Blåvittränaren ser flera möjliga effekter i framtiden. 

– Vi kan ju inte ha resultat i matcherna som påverkas av sådant här. Skall resultaten i matcherna avgöras av att galningar springer in på planen kommer det att eskalera. Då kommer folk se att det kan påverka ett resultat i en fotbollsmatch genom att ta på sig en viss halsduk och springa in på planen. Så kan vi inte ha det.

Hur skall man döma i en sådan här match?

– Jag vet inte. Det enda jag har tänkt är att om vi hamnar i ett läge där det skall utdömas en syndabock från ett av lagen och det laget då förlorar med 0–3 har vi skapat en ofantlig problematik för framtiden.

Vad är ett rimligt straff för den är typen av brott?

– Det känns väl som att fängelse är ett rimligt straff. Absolut. 

För att nå en avskräckande effekt?

– Varför inte? Vad skall han där och göra? 

Vill inte se fler vakter

Några föreslog redan i måndags kväll fler vakter runt allsvenska matcher. Det är inget Jörgen Lennartsson förespråkar. 

– Jag har spelat en U21-landskamp i Kazakstan. Där stod det militärer med k-pistar varannan meter runt hela arenan för att ingen skulle kunna springa in på planen. De hade nog fångat den här gubben. Så kan vi inte ha det i vår värld. Det måste vara ordentliga straff. Fotbollen är ett offer precis som alla andra. 

– Sedan har vi ett samhälle som skapar den typen av vilsna individer. Det är det största problemet, att dagens svenska samhälle skapar människor som kan få för sig att hitta på sådana här saker. Det har med utanförskap, kriminalitet, segregation och hela det paketet att göra. Det är gigantiska frågor.