Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Legendaren har fått Blåvitt på rätt kurs

Tillbaka i sitt hjärtas klubb. Tillbaka i elitfotbollen. Som assisterande tränare för IFK Göteborg har Torbjörn Nilsson gett de blåvita framtidstron tillbaka.

Någonstans trodde Torbjörn Nilsson kanske inte att frågan skulle komma. Men när tränarduon Jörgen Lennartsson och Magnus Edlund fick sparken i mitten av juli hörde IFK Göteborg av sig. Legendaren behövde inte lång betänketid för att tacka ja till att bli assisterande tränare i klubben under hösten.

- Jag mår jättebra och stortrivs. Men jag hade ju inte jobbat med fotbollen på tre år när jag fick erbjudandet. Det var ändå lätt att tacka ja. Även om allt kom till på ett tragiskt sätt – det är aldrig kul när en tränare får sparken, säger han.

- Men Jörgen och Edlund hade lämnat redan innan jag fick frågan.

Pendeln har vänt

Det IFK Göteborg Torbjörn Nilsson – som var firad stjärna i laget på 70- och 80-talet – kom till var en klubb i kris. Under våren rapporterades det gång på gång om interna stridigheter och i tabellen sjönk laget likt en sten. 2–4-förlusten mot Örebro den 16 juli fick till slut styrelsens bägare att rinna över. Den tidigare assisterande tränaren Alf Westerberg tog över huvudansvaret då Lennartsson tvingades tacka för sig, och Nilsson kom in på ett avtal som sträcker sig säsongen ut.

- Vi har bara haft tre och en halv vecka på oss. Alf har verkligen gjort ett hästjobb, det vill jag att alla ska veta. Vi har valt en lite annorlunda inriktning, jobbat med lite andra detaljer i försvarsspelet. Jag säger inte att vi gör rätt, och att Jörgen gjorde fel. Men det är det är det här sättet vi valt.

Oavsett vad som är rätt eller fel har Westerberg och Nilssons arbetssätt burit frukt. För den negativa trenden vände snabbt. Sedan det svidande nederlaget mot Örebro har IFK Göteborg hunnit med att besegra såväl AIK, som Norrköping och Elfsborg. Avståndet upp till topplagen blir mindre och mindre. Härnäst, på söndag, väntar ett hett derby mot lokalrivalen Häcken.

- Den enda missräkningen var mot Kalmar (0–1-förlust). Spelarna har verkligen tagit ut sig till max, säger Nilsson.

- Och mot Häcken har vi ju revansch att utkräva. Vad blev det i våras, 0–4? Så motivationsmässigt ska det inte vara några problem.

Positiv till förlängning

När Torbjörn Nilsson spelade i IFK Göteborg upplevde klubben sina största glansdagar. Nu är verkligheten annorlunda – på flera sätt.

- Fotbollen är betydligt mer resultatinriktad nu, jämfört med hur det var på min tid. Nu är det en katastrof om det blir en förlust. Så var det inte förr. Det är både positivt och negativt. Intresset kring allsvenskan har ju ökat, men det är inte kul att tränare får sparken.

Elva omgångar återstår av årets fotbollsallsvenska, och eventuellt även av Torbjörn Nilssons tid som assisterande tränare. Om han blir kvar i IFK Göteborg även nästa år vet han inte.

- Jag är bara nöjd över att få vara tillbaka i elitfotbollen. Men jag är positiv till en förlängning, om det är så att föreningen vill, säger han.