"Om vi fortsätter så här, varför skulle vi inte gå för Scudetton?", säger Lazio-mittfältaren Sergej Milinkovic-Savic, till vänster i bild.
"Om vi fortsätter så här, varför skulle vi inte gå för Scudetton?", säger Lazio-mittfältaren Sergej Milinkovic-Savic, till vänster i bild. Bild: ALBERTO LINGRIA

Lazio har börjat drömma om Scudetton

Det har talats om att 2019/20 skulle bli säsongen då Inter sätter stopp för Juventus Serie A-dominans, men efter 19 raka matcher utan förlust i ligaspelet och en mängd imponerande insatser har Simone Inzaghis Lazio smugit fram som oväntad titelkandidat. ”Örnarna” formligen flyger – och nu kan varken Inzaghi eller spelarna blunda för att Lazio genuint utmanar Juventus och Inter i Scudettostriden.
– Kravet är Champions League. Men om vi fortsätter såhär, varför skulle vi inte gå för Scudetton?, säger mittfältsbjässen Sergej Milinkovic-Savic.

ANNONS

När Lazio i december tog hem titeln i Supercoppa Italiana genom att besegra Juventus – det senaste decenniets dominant i italiensk fotboll – för andra gången på blott två veckor slog Gazzetta dello Sport fast i sin matchrapport att det vore ”lättare för en elefant att dölja sig bakom en lyktstolpe än för Inzaghi att hävda att Lazio inte är en titelutmanare”.

Både spelare och ledare i Lazio har envist hävdat att en återkomst till Champions League är den enda uttalade målsättningen, men i takt med att trepoängarna ramlat in på allt mer stadig basis har uttalandena blivit djärvare. Efter 2–1-segern mot Inter förra helgen är Lazio ny tvåa i Serie A och tankarna på titeln är numera långt ifrån någon fantasi.

ANNONS

– Jag har varit här i tre år och trodde inte vi skulle kunna utmana om titeln så snabbt. Men här är vi, säger rutinerade mittfältaren Lucas Leiva.

Simone Inzaghi har överpresterat sedan hans första dag på Lazios tränarbänk för knappt fyra år sedan. Trots att truppen är mer eller mindre intakt, där nyförvärven lyst med sin frånvaro och bara ett par nyckelspelare försvunnit, har Inzaghi fortsatt att höja ribban, år för år.

– Vi har växt och utvecklats kontinuerligt under de fyra senaste åren. Vi är med där uppe i toppen, men vi måste inse att varje Serie A-omgång bär med sig många dolda faror att manövrera, säger Inzaghi.

Lazios tränare Simone Inzaghi är försiktigt positiv till lagets chanser att utamana Juventus och Inter i kampen om Lo Scudetto.
Lazios tränare Simone Inzaghi är försiktigt positiv till lagets chanser att utamana Juventus och Inter i kampen om Lo Scudetto. Bild: MASSIMO PINCA

Runt millennieskiftet var Lazio en maktfaktor i europeisk fotboll, när Sven-Göran Eriksson ledde ett namnkunnigt lag med Roberto Mancini, Alessandro Nesta, Diego Simeone, Juán Sebastián Verón, Marcelo Salas, Pavel Nedved, Matías Almeyda och – just det – Simone Inzaghi till klubbens blott andra ligatitel.

2010-talet har varit desto magrare, men det senaste året har det mäktiga mullret återvänt till Stadio Olimpico. I segern mot Inter hejades Lazio fram av 60 000 supportrar och Inzaghi firade Ciro Immbiles segermål så frenetiskt att byxorna sprack.

Svennis: Lazio starkare än Inter och Juve

Lazios framgångar den här säsongen är kollektivets triumf och resultatet av en beundransvärd tränargärning. I Biancocelestis lönekostnader är en fjärdedel av Juventus, men truppen har spelat och vuxit tillsammans i flera år. Lazio har vunnit titlar, behärskar Inzaghis 3-5-2 utan och innan och har adderat en mental hårdhet som gång på gång lett till sena avgöranden.

ANNONS

Thomas Strakosha är strålande mellan stolparna, Francesco Acerbi är generalen som styr försvaret, och mittfältet – där Sergej Milinkovic-Savic återfunnit storformen och Luis Alberto producerar assist i mängder – håller toppklass. Offensivt har Ciro Immobile öst in 26 mål på 24 matcher och på avbytarbänken finns dessutom både bredd och kvalitet, som tidigare saknats.

Senaste gången Lazio vann ligatiteln var under Sven-Göran Eriksson – nu tror den forne stortränaren att klubben kommer att göra det igen.
Senaste gången Lazio vann ligatiteln var under Sven-Göran Eriksson – nu tror den forne stortränaren att klubben kommer att göra det igen. Bild: Bildbyrån

Lazio firar 120 år i år och med blott en poäng upp till serieledande Juventus ser möjligheterna att kröna jubileumsåret med en ligatitel långt ifrån orealistisk ut. Sven-Göran Eriksson tror åtminstone att hans gamle adept Inzaghi har vad som krävs för att gå hela vägen.

– Lazios startelva är starkare än Inters och Juventus. De spelar med större självförtroende, är mer solida och tycks alltid vara så lugna. Även ifall de släpper in ett baklängesmål spelar det ingen roll, de bara tittar på varandra och säger: ”Vi löser det”. Lazio har dessutom Italiens utan tvekan bästa mittfält. Det är hjärtat av Lazios styrka och där kan få klubbar i Europa kan mäta sig, säger ”Svennis” till La Repubblica.

Svensken må vara part i målet. Men han låter i alla fall övertygad om att Lazios 120-årsjubileum kan krönas med någonting alldeles extra.

– Jag tror Lazio kommer vinna scudetton, säger ”Svennis”.

ANNONS

Helgens hetaste:

Chelsea – Tottenham

När stormen kring Manchester City, som portats från Champions League, uppdagats har det blivit ännu tätare i toppen och striden om Europaplatserna. Chelsea är fyra nu, men José Mourinhos skadeskjutna Tottenham är hack i häl på portugisens forna klubb. Tre viktiga poäng på spel på Stamford Bridge.

I dag 13.30, Viasat Sport Premium

Real Sociedad – Valencia

Alexander Isaks Real Sociedad, för tillfället på åttonde plats i La Liga, och sjundeplacerade Valencia jagar båda Champions League-platser i den jämna spanska tabelltoppen. Valencia åkte på ett tungt nederlag mot Atalanta i Champions League i veckan och behöver ladda om snabbt inför resan till Anoeta.

I dag 18.30, C More Fotboll

Leicester City – Manchester City

Manchester City har fått ge upp titelförhoppningarna och se sig besegrad mot överlägsna Liverpool, som leder Premier League med 22 poängs marginal. Även om Leicester Citys form dalat något mot slutet utmanar ändå Brendan Rodgers lag Manchester City om andraplatsen. Fyra poäng skiljer lagen åt inför mötet på King Power Stadium.

I dag 18.30, Viasat Sport Premium

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS