Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Laul tillbaka nykter: "Enkelt att ha roligt utan alkohol"

Robert Laul är en av Sportbladets största profiler, men hela första delen av det här året var han tjänstledig för att vara hemmaman åt SVT:s USA-korre. Parallellt skrev han en bok sitt 25 år långa tunga alkoholmissbruk. GP träffar en 15 kilo lättare man som är redo att axla sitt yrke på ett nytt sätt.

4 oktober 2015 är ett datum som Robert Laul aldrig kommer glömma. Då vaknade han upp efter sin sista fylla.

– Jag hade haft en riktigt hård tredagarsfylla och var fortfarande full när jag vaknade. Då bad jag min chef på Sportbladet avgå via Twitter, berättar Robert Laul för GP.

Så tillägger han:

– Det var ett av många övertramp jag gjort de senaste åren. Det fick till följd att Aftonbladet började oroa sig för att jag hade alkoholproblem.

Just den här kränkningen, som alltså var riktad mot Lauls egen chef och dessutom utspelade sig inför vidsträckt publik i sociala medier, blev den brutala början på Roberts nya liv. Därefter följde en två månader lång sjukskrivning med behandling tre gånger i veckan samt två möten hos Anonyma alkoholister i veckan.

– Jag går fortfarande på AA-möten, fast inte varje vecka. Jag känner mig stabil i min nykterhet, men det är bra att gå ibland för att påminna sig om att det är en livslång process.

Lämnade Sverige för kärleken

Under 2016 var han tillbaka på jobbet igen. Då rapporterade han bland annat från EM i Frankrike och OS i Brasilien, men sen tog han tjänstledigt från januari i år till och med nu. Anledningen var att han skulle vara hemmaman åt SVT:s nya korrespondent i USA, Carina Bergfeldt.

LÄS OCKSÅ: Profilen lämnar Sverige för kärleken

– Framför allt märkte jag att mitt liv funkar bättre när jag har fasta rutiner. Jag gick upp när min sambo gick upp och lagade middag när hon kom hem. Det är svårt att få en fungerande vardag när man alltid jobbar helger och nätter. Så jag hittade ett lugn i mitt liv som jag som kvällstidningsjournalist inte haft på 15 år.

Dessutom kom Robert Laul igång med regelbunden träning. Den har gett konkreta resultat på det nya livet utan alkohol.

– Jag gick ner 15 kilo. Det kändes bara rätt för jag är ju egentligen vältränad. Jag är gammal elitfotbollsspelare så det var ju i missbruket som jag blev fet eftersom jag söp tre dagar i veckan, men det är ju inte det jag ska vara. Så nu är den vanliga Robert tillbaka.

Han som var på paus i 25 år?

– Ja, exakt, säger Robert och skrattar.

Emellan hemmamanssysslorna och träningen började Robert Laul dessutom bearbeta åren av missbruk genom att skriva. I dagarna lämnade han in det färdiga utkastet till förlaget och nu väntar han på svar från redaktören som går under öknamnet "Slaktar'n".

– Eftersom jag hade så mycket tid som hemmaman så fick jag se till att sysselsätta mig, annars hade det kanske kunnat skapa problem i min nykterhetsprocess. I boken berättar jag om min uppväxt där jag levde nära alkoholism. Jag var väldigt medveten om hur farligt det var med alkoholism, men trots det blev jag alkoholist själv.

Känns boken som ett avslut på den mest intensiva nykterhetsprocessen?

– Det blir ett bokslut på många sätt på första halvan i mitt liv. Jag är ju fotbollskille så jag får nog säga att boken handlar om första halvlek. Nu har andra halvlek börjat och jag ska vara nykter. Inte så att första halvlek var helt bortkastad, mitt liv har varit bra på många sätt. Framför allt har jag haft ett framgångsrikt yrkesliv, säger Laul.

Han pausar och nickar. Sedan fortsätter han:

– Men jag har också gjort många dumma saker som jag försöker rätta till och ta ansvar för. Att skriva en bok med syfte att hjälpa andra är ett sätt, men mitt främsta ansvar är att fortsätta vara nykter för jag kan inte hantera alkohol.

Boken ges ut till våren. Robert hoppas framför allt att unga kommer läsa den så andra kan undvika fallgroparna han själv klev i, trots att han visste hur farligt det var.

"Vi är goda vänner, men valde att gå skilda vägar"

Livet som hemmaman i USA är slut. I juni gick flyttlasset hem.

– Vi är goda vänner, men valde att gå skilda vägar.

Istället spenderade Laul resten av sin tjänstledighet i Göteborg. Han växte upp i Jonsered och de flesta av hans barndomskompisar bor i Göteborgstrakten.

– Jag har passat på att besöka familjen i Jonsered och badat mycket i Säveån. Det var fint för det gjorde jag mycket som liten. Den kallas ju dessutom för "Ungdomskällan". Så det är därför jag ser ut som jag gör, inte en dag över 25, skrattar Robert.

Förra året undvek han att vara ute i sammanhang där andra drack. Det var för tätt inpå då, men den här sommaren blev det annorlunda.

– Jag har tänkt mycket på hur enkelt det är att ha roligt utan alkohol. Jag levde i nån slags övertygelse i nästan 25 år om att det inte går att ha kul utan sprit. Den här sommaren så har det blivit så självklart att jag inte dricker, men jag hänger ändå med polarna ut på krogen när de dricker och åker snålskjuts på deras glädje och upprymdhet.

Såg Blåvitt vinna

Det blev så klart en hel del fotboll med polarna. Enligt honom själv fick han uppleva årets främsta sportnyhet på nära håll.

– Jag har sett tre Blåvitt-matcher i sommar varav två på ståplats, nedre klacken. Två segrar och en oavgjord match. Att Torbjörn Nilsson är tillbaka är det största som hänt i idrottsvärlden 2017.

Så lägger han till en liten önskning:

– I framtiden, när jag flyttar hem till Jonsered om cirka fem år, så utesluter jag inte att hjälpa till i IFKs styrelse om medlemmarna vill och behovet finns.

Slut på matchbevakning

I den omedelbara framtiden väntar ett annorlunda liv hemma i Stockholm. När han nu går tillbaka till jobbet så blir det inte på hans vanliga stol.

– Jag vet inte exakt vad jag ska göra, för mig är fokus att få fasta arbetstider för att få rutiner. Det är en del av helhetslösningen. Det är viktigt när man gått igenom det jag gjort så jag kommer inte jobba med bevakning av matcher på kvällar och helger som jag gjort tidigare utan det blir nio till fem. 

Vad uppskattar du mest att göra nu som nykter som du inte alls värdesatte förr?

– Det bästa med det här nya livet är att slippa hela oron för vad jag eventuellt kan ha ställt till med. Sättet jag drack på gjorde att jag inte visste vad som hade hänt kvällen innan. Jag gick runt med en konstant oro i kroppen: vad har hänt, vad har jag sagt, vad har jag gjort? Det var som att jag levde dubbelliv med lögner och svek, berättar Robert Laul.

Svaret blir därför vagt, men väldigt förståeligt:

– Att slippa tyngden av allt det där är som att sväva några decimeter ovanför marken vad jag än gör. Även om jag bara är ute på en promenad eller bio. Allting blir så mycket lättare när jag inte har det där bagaget som beroendet innebar. Så jag har inget rakt och konkret svar, mer än att jag ständigt går runt och mår så mycket bättre. Det är helt fantastiskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.