"Lasse Lava" håller på att bli folkkär

ANNONS
|

Island har aldrig tidigare varit med i ett mästerskapsslutspel. Efter en drömstart (3–0 mot Turkiet, 3–0 mot Lettland och 2–0 mot Holland) ligger vägen åtminstone halvöppen.

– Jag är kanske inte så förvånad över poängutdelningen, för i fotboll har man alltid en chans att vinna. Däremot målskillnaden. Om någon sagt till mig att vi skulle ha 8–0 i målskillnad efter de tre första matcherna, då hade jag nog bara skrattat.

Men matchen mot Holland, de skapade ju knappt något! Är det Island när Island är som bäst?

– Man måste komma ihåg att vi fick ett tidigt mål, och då underlättar det att spela mot ett på papperet bättre lag. De hade tre rejäla målchanser och det är bra av oss, men jag tycker att de fick lite för mycket bollinnehav för att jag ska vara helt nöjd.

ANNONS

Island har tagit små kliv för varje år och missade faktiskt senaste VM-slutspelet först efter avgörande playoff-förlust mot Kroatien.

– En sak som ligger bakom Islands ökade framgångar är hallboomen. Innan senaste ekonomiska kraschen kom hade de byggt sju fullstora inomhushallar, vilket betyder att man kan spela fotboll varje dag året runt på Island. Ungdomslandslagen har gått bra på senare år, och där tror jag att tränarutbildningen har varit betydelsefull. Den har varit och är riktigt bra, och den är konsekvent. Jag har väl haft vissa synpunkter på den svenska tränarutbildningen genom åren, men nu verkar pendeln ha svängt lite igen i Sverige.

Hur menar du då?

– Det där som jag kallar Barcelonasyndromet verkar ha gått över lite. Där tycker jag Malmö har gått i bräschen på ett bra sätt. Vi måste hitta vår egen modell och metod för att nå framgång. Under ett antal år har det pratats om att spelet ska vara så väldigt tekniskt och passningsorienterat, svarar Lagerbäck, och fortsätter:

– Torbjörn Nilsson av alla människor, sa när han var U21-kapten att fotboll är i första hand en löpidrott. Och det stämmer ju. En spelare har bollen 30-45 sekunder per match i genomsnitt, resten av tiden handlar det om att löpa på olika sätt.

ANNONS

Hur skiljer det sig att vara förbundskapten för Island jämfört med Sverige?

– Fotbollsmässigt är det ingen stor skillnad. Och Island har många spelare som tillhör bra klubbar ute i Europa som är välutbildade. Däremot har Island betydligt mindre resurser. Vi flyger reguljärt till bortalandskamper, staben kring landslaget är mycket mindre och vi har exempelvis ingen videogranskare, jag kan inte åka runt i Europa och följa mina spelare live så mycket. Jag får sköta kontakten med dem på annat sätt, svarar Lagerbäck, och berättar om ett nytt grepp han tog i höstas:

– Inför den första kvalmatchen mot Turkiet så struntade vi i att lägga in en träningsmatch. Istället kunde vi samlas i åtta dagar och jobba i lugn och ro med vårt försvars- och positionsspel. Det var oerhört värdefullt. Sådan tid får man aldrig annars med ett landslag, om det inte är inför ett slutspel.

Finns det en risk att spelarna, efter den här fina starten, får en felaktig självbild?

– Ja, absolut. Det var likadant med Sverige ibland, att det uppstod sådana här situationer. Vi har dessutom ett relativt ungt landslag. I förra kvalet började vi med en seger mot Norge – sedan en förlust mot Cypern. I takt med att förväntningarna stiger på laget får jag försöka att vara en så god amatörpsykolog som jag bara kan.

ANNONS

Att Lars Lagerbäck skulle bli expertkommentator i Viasats fotbollssändningar var ingen självklarhet.

– Viasats sportchef Per Nunstedt fick övertala mig, för jag var väldigt tveksam. Jag undrade vad min roll skulle vara där. Men det finns en seriositet i sändningarna och alla som jobbar där är väldigt professionella. En liten del av mig tyckte väl att det skulle vara skoj att pröva något annat och när jag hoppade på det hade jag inget tränarjobb. Men jag visste verkligen inte om jag skulle passa in i en tv-produktion där man inte har särskilt mycket tid på sig att utveckla sina tankar.

Och så vinner Bayern München med 7-1 borta mot Roma – och du sitter och hyllar tyskarnas försvarsspel. Förstår du att du får viss kritik för det?

– Ja, och jag har inga som helst problem med det. Alla ser och vill uppleva fotboll på olika sätt. Ta vilket framgångsrikt lag som helst – du vinner inga stora titlar utan ett fantastiskt försvarsspel. Det hade Barcelona också när de var som bäst.

Du som gillar analys och eftertanke, ser du några stora trender i världsfotbollen?

– Jag ser inga stora strukturella trender. Det experimenteras lite med trebackslinje och fembackslinje, men nej, inte annars. Det man kan säga generellt är att spelarna bara blir bättre och bättre, och att det bara går allt snabbare. När det gäller landslagens utveckling kan man ju konstatera att de mindre länderna har närmat sig de stora etablerade – och det är tack vare att även de numera har spelare i de stora ligorna.

ANNONS

Till sist: Får vi se dig och Island i EM sommaren 2016?

– Det vet jag inte. Det blir ett trelagsrace mellan Tjeckien, Holland och oss – Turkiet borde rimligen vara borta nu. Men jag kan i alla fall konstatera att vi har lagt en väldigt bra grund.

LARS LAGERBÄCK OM…

… Zlatans status:

”Det finns få spelare i världen som är så dominant i sina lag som Zlatan. Messi och Ronaldo är det inte, vare sig i klubblag eller landslag. Som ledare ligger det en stor utmaning i att få resten av laget att fungera kring en så skicklig spelare. Just därför är han unik. Sedan följde jag ju honom från att han var ny och oetablerad, han var långt ifrån den färdige världsspelare som han är nu när jag lärde känna honom. Men det ställer krav på en ledare att få allt att fungera.”

… tiden som förbundskapten för Nigeria i VM 2010:

”Det var ganska stora kulturella skillnader mot att ha hand om det svenska landslaget. Religionen var också betydelsefull för spelarna. Sedan var det så oerhört många som var involverade runt laget, till och med idrottsministern. Men det var en jätterolig erfarenhet och jag fick några vänner från tiden som jag har kontakt med även i dag. När väl matchen blåstes igång var det som vanligt, det var ju fotboll.

ANNONS

… han aldrig känt suget efter att sätta sin prägel på ett klubblag där han kan träffa spelarna dag ut och dag in:

”Från och till har jag väl funderat på det – men med Sverige rullade ju allt bara på till 2010 och jag skrev om kontraktet flera gånger, även om det ibland dök upp vissa andra förfrågningar. Men nu är jag 66 år, och förmodligen inne på mitt sista tränarjobb. Fast tanken kan locka, absolut.”

Bor: Solna.

Familj: Sambo, två vuxna barn sedan tidigare.

Gör: Förbundskapten för Island och expert i Viasat.

Tidigare jobb: Efter att ha tränat Kilafors, Arbrå och Hudiksvall blev han 1990 anställd av Svenska Fotbollförbundet. 1998 blev han förbundskapten tillsammans med Tommy Söderberg, ett jobb han hade till hösten 2009.

ANNONS