Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larsson: "Jag har alltid velat komma med i landslaget"

Sam Larsson, ursprungligen från IK Zenith, är ende göteborgare i den A-landslagstrupp som på fredag möter Frankrike i VM-kval i Paris.…– Det handlar om övergången till A-lag. Vissa klubbar är inte tillräckligt bra på det, säger Stefan Lundin, sportdirektör på Föreningen Svensk Elitfotboll.

Nyligen representerade Göteborgsfostrade Pontus Wernbloom, Kim Källström, Anders Svensson och Gustav Svensson det svenska herrlandslaget i fotboll. I det pågående VM-kvalet har ingen av de svenska spelarna en Göteborgsförening som moderklubb.
– För två-tre år sedan var det här en hemsk läsning för Stockholm. Nu är det vi som är i en dal, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund. 
– Vi har haft ett tänk som utgår från vad man behöver för att bli en bra spelare: Bra planer och förutsättningar. Därför startade vi konstgräsprojektet för tolv år sedan. Nu har vi förmodligen flest konstgräsplaner per capita i hela landet.

Dessutom driver förbundet, under ledning av Ulf Carlsson och Patrik Gustafson, ett projekt om spelformer.
– Tremanna när de är riktigt små, där alla blir sedda och alla får spela. Det skall bli hemskt spännande att se vad det blir av i slutändan. Svenska Fotbollförbundet har tagit Göteborgs koncept rakt av. Kritiken ligger i att det fördröjer elvamannaspelet, säger Bert Andersson.

Stefan Lundin, med förflutet som elittränare i flera klubbar, arbetar sedan flera år med utvecklingsfrågor för Svensk Elitfotboll, Sef.
– Det här är sårande fakta för Göteborgsfotbollen. Skåne dominerar, med lite Småland och Halland. Jag var med i en arbetsgrupp i Stockholm för några år sedan. Stockholmsfotbollen är oerhört ambitiös. En fjärdedel av alla spelare finns i Stockholm. Världens största föreningar finns där. 
– Man måste se på detta på ett allvarligt sätt. IFK och Häcken är duktiga och har femstjärniga akademier. Det handlar om övergången till A-lag. Vissa klubbar är inte tillräckligt bra på det. Vissa klubbar lägger jätteresurser på akademi men lyckas inte föra över det till A-laget. 
– Kunskapen finns både i Häcken och Göteborg. Vi vill inte komma med pekpinnar till dem. Om du vill få mig att jämföra är Stockholm och Skåne … de satsar väldiga resurser. AIK och Norrköping har utvecklats mest i frågan om att koppla ihop akademi och A-lag.

Förbundskapten Janne Andersson har inte reflekterat över det faktum att Sam Larsson just nu är ende göteborgare i A-landslaget. 
Kan man säga något generellt om var de starkaste regionerna finns just nu i landet?
– Nej, det kan man väl inte. Titta på Elfsborg som har fått fram många spelare som är ute nu. Norrköping är i en sådan fas, där en del spelare har lämnat och är ute i Europa. Malmö har varit enormt de senaste åren, säger Janne Andersson.
– Det är synonymt med de klubbar som går bäst i ligan. Det är där de bästa spelarna hamnar. Sedan var de kommer från ursprungligen har jag inte koll på med alla spelare, säger han. 

Sam Larsson, som lämnade IK Zenith för IFK Göteborg som 16-åring är nu inne på sin tredje säsong i klubblaget Heerenveen. 
– Jag har inget jättetydligt minne av när jag började drömma om landslaget. Jag har alltid följt landslaget. Inte den matchen eller så. Jag har alltid velat komma med, säger han. 

Något som du och din bror (Daniel) pratade om som yngre?
– Nej, inte egentligen. Inte just landslaget, mer att bli fotbollsproffs.

Att du är enda göteborgaren i landslagstruppen, hur ser du på det?
– Att vi har gjort något bra, men inte tillräckligt. Att vi behöver komma fram med fler spelare. Just vad det beror på har jag ingen aning om.