Lars ”Laban” Arnesson är död

Sveriges tidigare förbundskapten i fotboll Lars ”Laban” Arnesson är död, 87 år gammal, det berättar dottern Tina Hackzell Arnesson för Sportbladet.
– Han var en innerligt snäll människa, säger Thomas Ravelli, som tränade under Arnesson både i Östers IF och landslaget.

ANNONS

Lars ”Laban” Arnesson ledde Östers IF till SM-guld och tränade det svenska herrfotbollslandslaget under första halvan av 1980-talet.

Sportbladet rapporterar nu att Arnesson dött efter en tids sjukdom.

– Han var älskad och kommer att bli saknad av mamma, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Han skojade så med personalen in i det sista, han var skojfrisk och snäll mot allt och alla, säger dottern Tina Hackzell Arnesson till tidningen.

Arnesson kom till Öster 1977 och ledde laget till cupguld samma år. Året efter 1978, vann Öster SM-guld under Arnessons ledning. Samtidigt som han var tränare kom den blivande landslagsmålvakten Thomas Ravelli fram i klubben.

ANNONS

– Jag har en fantastiskt fin bild av Laban, både som människa och vän, och som tränare, säger Ravelli.

Under tiden i Öster hade Ravelli en nära relation med Arnesson.

– Han spelade tennis med våran morsa en gång i veckan under Öster-tiden och så var pappa lagläkare i Öster så det var en kontakt där också, säger han.

Lars ”Laban” Arnesson och Thomas Ravelli under en landslagsträning 1981.
Lars ”Laban” Arnesson och Thomas Ravelli under en landslagsträning 1981. Bild: Bildbyrån

Tog över landslaget 1980

Lars ”Laban” Arnesson tog över herrlandslaget 1980 och under hans ledning missade landslaget VM 1982 och 1986 och EM 1984.

– Han var en innerligt snäll människa som inte riktigt kom fram massmedialt. Mycket på grund av att han fick den negativa kritiken i landslaget när vi inte lyckades. Han fick nästan mer kritik under den perioden på 80-talet än vad dagens ledare får, säger Thomas Ravelli.

Han fortsätter:

– Vi var så nära Mexiko (1986) när vi egentligen skulle gått till VM, men när Portugal vann mot Tyskland vilket var helt osannolikt. Det tror jag påverkade honom väldigt mycket som människa och tränare. Vi människor är väl inte så bra på att ta emot kritik, jag tror det tog honom väldigt illa och påverkade honom. Men han var en otroligt snäll och givmild människa, och med glimten i ögat. Han var väldig skojfrisk.

ANNONS

1974 var Arnesson assisterande förbundskapten under George ”Åby” Ericson när Sverige spelade VM i Tyskland.

– Han var väldigt involverad, tillsammans med ”Åby”, i 74-landslagets framgångar i Tyskland där han mer eller mindre skötte träningen, säger Ravelli.

Blev 87 år gammal

Lars ”Laban” Arnesson tränade även Skövde, Kalmar och Djurgården och för det svenska U21-landslaget.

Efter uppdraget som svensk förbundskapten, som han lämnade 1985, var Arnesson chef för den tekniska enheten inom Svenska fotbollförbundet och medlem i Uefas och Fifas tekniska kommittéer.

Som spelare representerade Arnesson moderklubben Sandviken och Djurgården.

Lars ”Laban” Arnesson blev 87 år gammal.

LÄS MER:Slår tillbaka efter Kosovare Asllanis kritik: ”Inte påläst”

LÄS MER:Isak målskytt igen – Newcastle vann

LÄS MER:Janne Andersson och Blåvitt-profilerna om att Marcus Berg slutar

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS