Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Lantz om uppbrottet med Göteborg FC: "Kände: Kan jag stå för detta?"

För en dryg månad sedan lämnade Marcus Lantz Göteborg FC efter två framgångsrika säsonger. Nu berättar Lantz om varför.
– Då kom jag till en punkt att jag kände att: ”Visst, jag kan vara kvar ett år, ha ett arbete och få lön, men vill jag stå för detta? Kan jag stå för detta?”, säger han till Fotbollskanalen.

Göteborg FC, med Marcus Lantz på tränarbänken, vann 2019 Svenska cupen, besegrade Bayern München på bortaplan och slutade tvåa i damallsvenskan.

Trots framgångarna meddelade GFC för en dryg månad sedan att klubben och Lantz går skilda vägar.

– Det finns inga ”bad feelings”, vi skiljs som vänner. Vi har alltid kommit bra överens. Vi har gjort resultatmässiga kanonsäsonger, Marcus är en jättebra tränare. Sedan skiljer sig uppfattningarna om hur vi ska utveckla klubben framöver åt, sa sportchef Lasse Svensson till GP.

– Vi har blivit tvåa i allsvenskan två år i rad, vunnit cupguldet och slagit Bayern München även om vi inte gick vidare. Så nu blir såklart nästa steg för klubben att vinna allsvenskan och gå ännu längre i Champions League och där hade vi lite olika uppfattningar om vilken väg vi skulle gå för att klara det, men det är så det är. Ibland tycker man olika och det är ingenting konstigt med det. Klubben har en plan för att nå framgång och jag önskar dem verkligen lycka till för klubben och spelarna förtjänar framgång, sa Lantz själv.

LÄS MER: GFC-spelarna lägger locket på efter beskedet om Lantz

"Vi var långtifrån varandra"

Nu berättar Marcus Lantz mer om vad de olika uppfattningarna handlade om och hur han och klubben såg olika på hur man ska nå de mål klubben satt upp.

– Det är organisationsmässigt, hur man ska göra saker och ting utanför för att nå nästa nivå. Där kände jag att många saker som jag tog för givet, som bara har verkat inom herrfotbollen tidigare, inte var och är så givet inom damfotbollen. Då kom jag till en punkt att jag kände att: ”Visst, jag kan vara kvar ett år, ha ett arbete och få lön, men vill jag stå för detta? Kan jag stå för detta?”. Då valde klubben att säga till mig att vi skulle avsluta samarbetet. Och vi var ganska överens om det. Vi var långtifrån varandra, hur vi såg på hur vi skulle vinna allsvenskan, vinna cupen och ta oss långt i Europa, säger han till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Beata Kollmats om Lantz: "Hade något att bygga vidare på"

Han ger ett konkret exempel:

– Det har varit flera gånger när vi varit iväg på bortamatcher som vår målvakt Loes Geurts, som vunnit guld med Nederländerna, har fått tejpa och massera de andra tjejerna innan match - för att vi inte har haft någon fysio med oss. För mig finns inte det. Jag tror inte att Johan Dahlin stod och masserade Markus Rosenberg innan matchen mot Dynamo Kiev. Det är svårt att ställa krav på henne att hon ska prestera på toppnivå när hon ska massera lagkamrater innan match. Och så här kan vi inte ha det, ändå hör jag ofta att tjejerna är så vana vid detta.

För Fotbollskanalen fortsätter Marcus Lantz vara tydlig med att han och klubben skiljdes som vänner. Han säger också att han inte vet vad nästa uppdrag blir för honom men att han fått erbjudanden från flera herrklubbar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.