Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lantz kontrakt tvingar Öis till besparingar

När han sparkades från tränaruppdraget i Öis hade Marcus Lantz kontrakt till sista december 2019. Nu pågår förhandlingar för att korta det avtalet – men Lantz lönepost påverkar Öis budgetarbete till nästa år. – Det kan bli så att vi väljer att inte gör saker och ting i form av investeringar, säger Öis ordförande Joacim Nordh.

I juni 2016 förlängde Örgryte kontraktet med tränaren Marcus Lantz. Det nya avtalet sträckte sig tre år framåt – över hela 2019. När både resultaten och klubbens supportrar under vårsäsongen gick emot skåningen beslutade sig klubben för att göra sig av med Lantz. Nu pågår förhandlingar mellan Joacim Nordh och den förre tränaren kring resterande del av kontraktslängden.

– Vi pratar med varandra och har inte några hard feelings. Vi försöka vädja till honom. Han funderar på hur mycket han vill hjälpa oss, utifrån att ta ner sin kontraktstid. Det är bra ton i förhandlingarna men vi har inte kommit till någon slutsats, säger Öis ordförande.

Vad vill ni nå för resultat av förhandlingarna?

– Vi vill tar ner kontraktslängden litegrann. Jag vill inte gå in på hur många månader men det är klart att vi vill komma ner lite.

Påverkar hans lönepost arbetet med att rekrytera en ny tränare?

– Nej, det gör det inte. Vi ska ha en ny tränare 2018 och det påverkar inte. Däremot kan det bli så att vi väljer att inte göra saker och ting i form av investeringar. Vi har inte hur mycket pengar som helst. Det blir en konsekvens i vårt budgetarbete och sättet vi jobbar nästa år. Men det förstod vi när vi tog beslutet att entlediga honom.

Förutom längden på avtalet diskuteras också möjligheten att Öis lönebetalning avbryts om Marcus Lantz får ett nytt jobb.

– Det är en detalj vi diskuterar. Det här med Marcus kan göra att vi får skjuta på olika saker för 2018, säger Joacim Nordh.

13 avtal går ut

Arbetet med att förlänga och förnya spelaravtal pågår, men har prioriterats ned till förmån för tränarjakten. 13 seniorspelares kontrakt går ut efter säsongen, däribland nyckelspelare som Johan Hammar, William Atashkadeh och Andreas Östlings. 

– Budgetarbetet följer samma rutiner som förra året. Vi har många kontrakt som går ut och vi håller på att titta på vilka vi önskar ha kvar. Vi räknar med samma budget på ungefär 20 miljoner kronor. Skillnaden blir att vi vill ha en liten kudde, så att vi kan absorbera en intäktsförlust. Vi kommer lägga lite mer luft i budgeten så att vi tål lite störningar, säger Joacim Nordh. 

Kan det bli aktuellt att förhandla ner några spelaravtal?

– Det kan bli så. Vi har tänkt några rundor till i varje diskussion vi har haft med spelare och potentiella tränare, det måste jag ärligt säga.