Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Lantz, Vilde Böe Risa, Jörgen Ericsson, Filippa Curmark och Elin Rubensson. Bild: MATHIAS BERGELD
Marcus Lantz, Vilde Böe Risa, Jörgen Ericsson, Filippa Curmark och Elin Rubensson. Bild: MATHIAS BERGELD

Lantz egna ord efter uppbrottet med GFC

Under torsdagsmorgonen kunde GP avslöja att Marcus Lantz och Göteborg FC går skilda vägar, trots två framgångsrika år.
Lite senare under dagen bekräftade både klubben och huvudpersonen själv uppgifterna.
– Ibland tycker man olika, men vi skiljs åt som vänner, säger Marcus Lantz till GP.

Nyheten kommer bara dagar efter att 2019 års damallsvenska har spelats färdig. Göteborg FC slutade på andra plats bakom guldvinnande Rosengård. Det är andra året i rad Göteborg blir tvåa i damallsvenskan, vilket är klubbens bästa placering i damallsvenskan genom tiderna.

Marcus Lantz och Jörgen Ericsson (assisterande tränare) rekryterades till klubben som efterträdare till Stefan Rehn inför säsongen 2018. Ett kontrakt på två år med option på ytterligare ett år skrevs.

Båda parter hade fram till och med 31 augusti 2019 möjlighet att säga upp den del som reglerade optionsåret.

"Naturligt att de fortsätter"

Så skedde inte.

Därmed var planen att Lantz och Ericsson skulle träna Göteborg FC även 2020.

– Det är naturligt att de fortsätter. De har visat resultat och det har inte varit några andra diskussioner än att de ska fortsätta, sa klubbens sportchef Lasse Svensson 2 september.

Så blir det inte.

Under torsdagsmorgonen kunde GP berätta att Marcus Lantz och Göteborg FC avbryter sitt samarbete och går skilda vägar.

Något som sedan bekräftades av både klubben och Lantz själv.

– För att bli ännu bättre och för att fokusera ännu mer på vår ungdomsverksamhet väljer vi att gå vidare så här, säger Peter Bronsman till GFC:s hemsida.

Han fortsätter sedan:

– Nästa år kommer vi också att ha ett F17-lag utöver det F19-lag vi har redan idag. Kraven på en egen ungdomsverksamhet ökar, inte minst från UEFA, vilket vi välkomnar. I det ljuset har vi gjort den samlade bedömningen att vi ska möta framtiden under ett nytt ledarskap, säger Peter Bronsman.

När GP når Marcus Lantz efter offentliggörandet av att han lämnar Göteborg FC är han tillfreds med beslutet.

– Vi skiljs som vänner och det är inte frågan om någon tagg i sidan här. Vi kom överens om att det här var den bästa lösningen, sedan är det klart att det känns lite tråkigt eftersom att jag har trivts väldigt bra här, säger Marcus Lantz.

Ni hade möjlighet att säga upp optionsåret fram till 31 augusti, men gjorde inte det och känslan var att du skulle bli kvar till och med 2020. Vad har hänt sedan dess?

– Det handlade väl egentligen om att vi inte ville bryta upp någonting mitt under säsongen, men vi har fortsatt ha diskussioner med varandra och kommit fram till att det här är bästa lösningen. Det är litegrann som klubben beskriver på hemsidan, säger Lantz.

Tolkar jag det rätt om det innebär att klubben vill satsa lite mer på juniorverksamheten och du hellre hade sett fler etablerade spelare in i truppen?

– Vi har blivit tvåa i allsvenskan två år i rad, vunnit cupguldet och slagit Bayern München även om vi inte gick vidare. Så nu blir såklart nästa steg för klubben att vinna allsvenskan och gå ännu längre i Champions League och där hade vi lite olika uppfattningar om vilken väg vi skulle gå för att klara det, men det är så det är. Ibland tycker man olika och det är ingenting konstigt med det. Klubben har en plan för att nå framgång och jag önskar dem verkligen lycka till för klubben och spelarna förtjänar framgång, säger Lantz.

Hur anser du att klubben borde agera för att nå de här framgångarna?

– Oj, det behåller jag för mig själv och för nästa klubb jag kommer till, säger Lantz som är nöjd med vad han uträttat i GFC.

– Jag vill inte sitta och hylla mig själv, men tillsammans har vi nått de här framgångarna. Jag tycker att det har gått bra, säger Lantz.

Vad händer för dig nu?

– Först och främst ska jag landa i det här och åka på någon lång resa med familjen. Jag kommer alltid hålla på med fotboll. I alla fall så länge jag står upp. Sedan om det blir som tränare för min dotters F14-lag eller i allsvenskan får vi se, men jag får lägga ut en annons i tidningen att jag är tillgänglig och jag tycker att det borde lösa sig efter åren som varit.

Har du något drömuppdrag som skulle vilja ha?

– Ja, det har jag men det är ingenting som jag ventilerar utåt utan de diskussionerna har jag med min familj, säger Marcus Lantz.

Enligt GP:s uppgifter är planen att lagets assisterande tränare Jörgen Ericsson blir kvar i klubben. GFC har ännu ingen ny huvudtränare klar.

– Vi kommunicerar det när rekryteringsarbetet är avslutat, säger Peter Bronsman.

GP har under torsdagen sökt flera spelare i Göteborgs trupp, utan att få några kommentarer om tränarskiftet.

LÄS MER: Klart: Succétränarna blir kvar

LÄS MER: GFC i nytt miljonsamarbete - så mycket får klubben

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.