Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Landslagsstjärnorna om bottenstriden: "Kniven mot strupen"

Elin Rubensson och Pauline Hammarlund är GFC:s självklara nyckelspelare. Men de har aldrig varit med om en nedflyttningsstrid tidigare. – Läget ser inte bra ut men det är ingen idé att ge upp nu på något sätt, säger Hammarlund.

De stod och frös utanför omklädningsrummet efter slutsignalen. Sommaren är över – nu väntar en isande kall bottenstrid. Efter femteplatsen i fjol riskerar GFC att åka ur damallsvenskan. Det är en situation som få i truppen har erfarenhet av. 

– Det är svårt för alla. Vi är väldigt unga och har många oerfarna spelare. Det är svårt att veta hur man ska hantera det. Jag har varit med många år men jag har heller aldrig varit i den här sitsen tidigare. Så det är svårt att veta vad man ska ge till laget, säger Elin Rubensson. 

"Besviken"

Pauline Hammarlund var märkbart nere efter krysset mot Kvarnsveden. I matchens slutskede tacklades hon flera gånger i straffområdet och sköt från distans – men varken domaren eller centimetrarna var på Göteborgs sida. 

– Man är besviken just för att det är så viktig match. Jag tycker vi är det bättre laget i dag. Vi har verkligen lägena att avgöra, så då känns det surt, säger hon och torkar bort en tår. 

Så allvarligt är läget för Göteborgs enda damallsvenska representant. Med fem matcher kvar måste vinsterna börja komma snart – annars blir det spel i elitettan kommande år. 

– Det är skarpt läge nu och vi får hålla tummarna att de andra lagen tappar poäng. Det här är inget man hade hoppats eller trott på, men nu är vi här, säger Elin Rubensson. 

Inte marginalerna med sig

En seger mot Kvarnsveden hade fört GFC över strecket, men trots ett stort spelmässigt övertag delade lagen på poängen. 

– Det är så här det har varit hela säsongen. Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det är stolpe ut och ribba ut, säger Elin Rubensson.

Samma känsla bar Pauline Hammarlund på efter matchen. 

– Det är frustrerande. Vi spelar bra på många sätt i dag men bollen vill inte in. Vi har mycket stolpe ut. Jag tror egentligen att det bara måste lossna. Vi ska nog inte göra så mycket annorlunda i spelet för jag tycker verkligen laget är värt mer än vad vi får. 

Hennes kontrakt går ut efter säsongen. Elin Rubensson har kontrakt över ett år till. En framtid utanför damallsvenskan och utan sina två främsta spelare kan bli tuff för GFC. 

– Det går inte att tänka så mycket kring framtiden eftersom vi inte har någon aning om hur det kommer gå. Just nu är det väldigt oklart. Mitt fokus är bara på Göteborg och att vi ska hålla oss kvar, säger Pauline Hammarlund.