Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Landslagsspelare uppges skickat penisbilder till anställda

Vittnesmålen kring sexuella trakasserier inom svensk idrott blir allt fler – nu kliver Gunilla Axén, tidigare på Svenska fotbollförbundet, fram och berättar hur hon mottagit penisbilder av landslagsspelare. – Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män, säger hon till Sportbladet.

#MeToo-kampanjen fortsätter att växa och flera profiler inom sportens värld har vittnat om trakasserier och övergrepp som man utsatts för.

LÄS OCKSÅ: Anja Pärson: ”Män hetsade om att ta på mina bröst”

LÄS OCKSÅ: Maria Broström: "Folk kallade mig för hockeyhoran"

Nu vittnas det även om tidigare trakasserier kring det svenska herrlandslaget i fotboll.

Landslagsspelaren Gunilla Axén jobbade efter karriären i nära 17 år på Svenska fotbollförbundet och berättar, två år efter att hon slutat på förbundet, om en rad trakasserier.

Det handlar bland annat om tafsande på jobbmiddagar och om penisbilder som flera herrlandslagsspelare skickat till henne och andra förtroendevalda kvinnor i förbundet, skriver Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Lagrell tror inte på anklagelserna

Hon berättar också för tidningen att hon blev tillsagd att inte ha på sig kjol, detta då det kunde "fresta männen".

– Det var dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell som, i all välmening, sa att jag skulle vara försiktig. Jag tyckte att det var förskräckligt, tänkte ”vad är det här för organisation?” och klädde mig motvalls, som jag ville. Det hände att jag blev tafsad på och att folk nöp mig i baken vid fina middagar och liknande, säger Gunilla till Sportbladet.

Dessutom berättar Gunilla Axén att landslagsspelare ska ha skickat bilder på sina könsorgan till henne.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild.
 

"De vet vilka de är och kommer tänka 'helvete' "

Gunilla Axén var dock inte ensam om att trakasseras, enligt henne så var det en av spelarna som skicka "dickpics" till flera andra förtroendevalda kvinnor inom förbundet.

Axén tänker inte gå ut med namn på spelarna som har trakasserat henne, iallafall inte i nuläget.

– En vacker dag kanske jag gör det, för jag är förbannad. Men samtidigt: gamla historier kan man lägga bakom sig. De gjorde fel, men det är utagerat och borta ur mitt liv. Det vore jättetaskigt mot deras familjer. Risken är ju att man blåser liv i något där kvinnan vet att mannen hållit på och så förstör man deras liv. Jag vill inte ”outa” män som har skickat en penisbild, men de vet vilka de är och kommer tänka ”helvete” när de ser det här, säger hon.

Under söndagen berättade Svenska Fotbollförbundet att de tillsatt en grupp som ska utreda händelserna – för att eventuellt komma fram till vilka åtgärder som kan tas till i efterhand.