Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yves Jean Bart, president för Haitis fotbollsförbund, anländer till förhör med åklagare. Bild: JEANTY JUNIOR AUGUSTIN
Yves Jean Bart, president för Haitis fotbollsförbund, anländer till förhör med åklagare. Bild: JEANTY JUNIOR AUGUSTIN

Landslagsspelare uppges ha tvingats till sex av förbundspamp

Enligt brittiska The Guardian har presidenten för Haitis fotbollsförbund tvingat till sig sex av spelarna i damlandslaget. Han förnekar anklagelserna, men utreds nu av polis.
– Även om det är hemskt att ta del av de här uppgifterna så är det bra att det kommer upp till ytan, säger Pia Sundhage till Expressen.

Expressen skriver att det internationella spelarfacket, Fifpro, tidigare larmat om att sexuella övergrepp förekommer inom landslagsfotbollen. Bland annat ska spelare i det afghanska damlandslaget ha utnyttjas sexuellt av tjänstemän och tränare inom det afghanska fotbollsförbundet. Nu skriver The Guardian att presidenten för Haitis fotbollsförbund, Yves Jean Bart (kallas Dadou), anklagas för att ha tvingat till sig sex av de unga, kvinnliga landslagsspelarna på landets träningscenter.

Ett av flera anonyma vittnen beskriver för tidningen hur det kan gå till:

– Det finns en kvinna som jobbar där som sätter press på tjejerna att ha sex med Dadou. När han ser en trevlig tjej som är attraktiv så skickar han dit kvinnan för att säga att åt henne att hon kommer att bli utslängd från centret. Då börjar tjejen gråta, och kvinnan säger: ”Det enda sättet att lösa detta är att prata med Dadou”. I det läget har tjejen inget val, hon måste ställa upp på sexuella övergrepp.

Jönsson driver från mot Fifa

The Guardian har talat med både utsatta tjejer och deras familjer. Yves Jean Bart bestrider dock anklagelserna och säger att ”det aldrig har förekommit några klagomål gentemot förbundet, varken mot personalen på vår akademi eller mot mig som person.”

En polisutredning har inletts och fallet – liksom tidigare rapporter om sexuella övergrepp – följs noga av det internationella spelarfacket, som leds av den förre svenska landslagsmålvakten Caroline Jönsson.

– Vi har jobbat vidare hårt med det här sedan VM, och fortsätter att driva frågan gentemot Fifa och deras etiska råd, säger hon till Expressen.

Även Pia Sundhage, förbundskapten i Brasilien, har tagit del av uppgifterna och säger till samma tidning:

– Det är naturligtvis fruktansvärt, och måste behandlas som det brott det är. Även om det är hemskt att ta del av de här uppgifterna så är det bra att det kommer upp till ytan och att det förhoppningsvis sätts in åtgärder som gör att det får ett slut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.