Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Abrahamsson gjorde sin andra landskamp i karriären mot Kosovo på söndagen.  Bild: CARL SANDIN
Peter Abrahamsson gjorde sin andra landskamp i karriären mot Kosovo på söndagen. Bild: CARL SANDIN

Landslagsnolla och pappa – Abrahamssons drömstart på nya året

Peter Abrahamssons 2020 har börjat bättre än de flestas. Först blev han pappa för andra gången – sedan höll han nollan i sin andra landskamp.
– Det här är min bästa landslagssamling hittills, säger han.

En hög boll skruvas in mot bortre stolpen. Kristopher Da Graca når inte bollen som istället nickas hårt av Kosovos Flamur Kastrati. Peter Abrahamsson ser ut att vara passerad men får med en jaguars smidighet upp höger handske och tippar bollen över ribban.

Efter många år på division 1-nivå med Örgryte och fem allsvenska säsonger med Häcken är det här nivån 31-åringen hör hemma på. Han håller nollan i sin andra landskamp och utstrålar halvleken igenom det lugn som gjort honom till en av svensk fotbolls främsta målvakter de senaste åren. När han byts av mot Isak Pettersson i halvtid kan han sammanfatta sin tredje januariturné.

– Det här min bästa samling hittills. Jag har lagt upp träningen inför med några extra fotbollspass tillsammans med Krickan (Häckens målvaktstränare Christoffer Källqvist) jämfört med tidigare och det gav resultat. Matchen kändes bra överlag och jag fick en del att syssla med, säger han och fortsätter:

– Att krydda det med den räddningen, som jag inte har gjort den 12:e januari tidigare direkt, känns bra. Jag tror egentligen ett stabilt spel överlag är viktigare än sådana räddningar men det känns som att jag har gjort vad jag har kunnat, säger han.

Blev pappa för andra gången

Förberedelserna inför samlingen i Qatar har varit omtumlande. Abrahamsson anlände till Doha senare än övriga spelare då han och sambon fick sitt andra barn i dagarna. Innan han lämnade västkusten ville Peter Abrahamsson försäkra sig om att allt gått bra med dottern Emilias födelse.

– Man startade väl kanske inte året som årets farsa men de tyckte det var okej att jag åkte. Jag fick en dag ledigt nu när jag kommer hem och då ska det bli skönt att ta hand om familjen, säger han.

Med ganska exakt fem månader kvar till den svenska EM-premiären mot Spanien har Peter Abrahamsson inte gett upp drömmen om ett första mästerskap med landslaget.

– Jag har gjort det jag har kunnat. I och med att jag är här har de ju koll på mig. Samtidigt har de ju varit ganska tydliga med vilka tre de har kört med tidigare. Det skulle vara om det dyker upp skador eller något sådant ... då hoppas jag att jag står näst på tur om jag fortsätter prestera, säger han.

– Man är ju här av en anledning. Behövs jag så ska jag vara redo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.