Gudbjörg Gunnarsdottir.
Gudbjörg Gunnarsdottir. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Landslagsmålvakten fejkade skada – efter missfallen

Djurgårdens isländska landslagsmålvakt Gudbjörg Gunnarsdottir försökte bli gravid i tre år, men försöken misslyckades och av rädsla vågade hon inte berätta någonting för sitt klubblag.
– Då börjar klubben tänka vid nästa förhandling att man kanske borde satsa på någon annan, säger Gunnarsdottir i en lång intervju som hon gjort med Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Gudbjörd Gunnarsdottir är gravid med tvillingar. I mitten av juli offentliggjorde hon nyheten och att det såklart skulle följa ett avbrott från fotbollen för damallsvenska Djurgårdens målvakt.

Men resan till att faktiskt bli gravid har varit lång för landslagsmålvakten. Samtidigt som hon vaktade Djurgårdsmålet och representerade Island gick hon i genom IVF (provrörsbefruktning), men misslyckades. Försöken pågick i tre års tid och de skedde i tystnad. Inte minst mot sin arbetsgivare.

Anledningen – rädsla.

– Jag ville inte berätta om något missfall eftersom jag inte ville att någon i klubben skulle veta att jag ville skaffa barn. För då börjar klubben tänka vid nästa förhandling att man kanske borde satsa på någon annan för hon kommer nog testa igen. Så man sitter där vid kontraktsförhandlingar och säger att ja, jag ska spela här i två-tre år, men innerst inne hoppas man att bli gravid och då kommer jag ju inte kunna spela där så länge. Man känner sig som en svikare, säger Gudbjörg Gunnarsdottir till Fotbollskanalen.

ANNONS

Att genomgå IVF-behandling är fysiskt påfrestande för kroppen. Hormonbalansen i kroppen förändras och Gunnarsdottir berättar om både svettningar, svullnader och rejäl smärta. Samtidigt var hon tvungen att träna och spela fotboll precis som vanligt i den mån det var möjligt. Mycket handlade om att planera in behandlingarna så att det tajmade i förhållande till träningar och matcher.

"Fejkade faktiskt skada"

På Fotbollskanalens fråga om hur det var att vara elitfotbollsspelare och samtidigt må dåligt över misslyckade graviditeter svarar isländskan:

– Absolut tuffast var när jag var på landslagsläger i Spanien. Innan hade jag gjort IVF och gått igenom hela den processen. Så fick jag mens där och då. Det var fruktansvärt jobbigt. Då hade jag ingenstans att gå. Man hade bara sitt hotellrum. Men då hade jag en bra rumskompis som jag känt länge, så till slut berättade jag faktiskt för henne eftersom jag var helt förkrossad. Om man är i en sådan intensiv miljö som på ett landslagsläger så är det fruktansvärt, och sedan ska man ut till en landskamp och prestera. Den gången fejkade jag faktiskt en skada.

Nu har Gudbjörg Gunnarsdottir lagt upp ett förslag på ramar och riktlinjer kring gravida och mammor i sitt klubblag Djurgården. Hon hoppas att det ska gå igenom och att det ska inspirera andra klubbar till samma initiativ.

ANNONS

– Om jag bara kan få det i min klubb så kanske några andra klubbar kan följa efter, och min drömvärld skulle vara att ha rätt till kontrakt när du blir gravid oavsett när i karriären det är, och att man då antingen fryser kontraktet eller att det förlängs. Att det ska finnas kvar när du kommer tillbaka, säger Gudbjörg Gunnarsdottir till Fotbollskanalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS