Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tobias Andersson, BlueWhitePhoto
Bild: Tobias Andersson, BlueWhitePhoto

Landslagsdebut att vänta för Isabella Svanström

Isabella Svanström spelar till vardags i IFK Göteborgs F15-lag.
I veckan väntas hon göra landslagsdebut – för Österrike.
– Det känns jättebra, men också nervöst, säger hon.

Från Kode IF, via IFK Göteborg till Österrikes U17-landslag.

Isabella Svanström, 14, är på plats i Sankt Pölten i Österrike för att göra landslagsdebut. För Österrike alltså, inte med Sverige.

– Frågan kom från Österrike som i sin tur ställde frågan till det svenska fotbollsförbundet. Hon var där och tränade förra hösten, tillsammans med sin lillasyster, där de gjorde lite tester. Därefter kom kallelsen för någon vecka sedan, säger Isabellas pappa, Peter Svanström.

Isabella, som spelar på det centrala mittfältet, kom till IFK för knappt två år sedan från Kode IF. I år gör hon sin andra säsong i Blåvitts F15-lag, ett lag som Peter är tränare i.

Pappa Peter är från Sverige, mamma Ines från Österrike.

– Man behöver inte ha dubbla medborgarskap med Österrike. Först nu är det ett träningsläger under en vecka, därefter är det en internmatch där man samlar två österrikiska trupper som möter varandra, innan de ska spela matcher senare i sommar mot Schweiz och Norge, säger Peter och fortsätter:

– I seniorålder kan man ju byta landslag efter en gång, om man har representerat det ena landet och sedan vill byta. Hur det är i junioråldrarna vet vi inte riktigt.

Hur fick de upp ögonen för Isabella?

– De fick upp ögonen för henne genom en film som skickades till dem, filmen skickades från hennes morfar i Österrike som har spelat fotboll på väldigt hög nivå.

Flickorna bor och tränar ihop på en internatskola i Österrike. Peter nämner att man kallar det för U17, men de är flickor som är födda 2003 och 2004 som representerar laget. Det är med andra ord förberedande inför nästa år, inför 2020.

Tidigare har Isabella varit med på utvecklingslägret, det som förr hette elitlägret, i Halmstad. Och när några av hennes lagkamrater nu kommer att åka på den svenska landslagssamlingen på Bosön åkte Isabella till den österrikiska i Sankt Pölten.

Med på resan följer mamma Ines.

– Det känns jättebra, men också nervöst. Jag har höga förväntningar och hoppas att det kommer gå bra. Jag känner ingen i laget men tränarna har peppat mig och önskat mig lycka till, säger huvudpersonen själv.

Lägret avslutas med en internlandskamp fredagen den 2 augusti och i slutet av augusti sker ett nytt träningsläger i Lindabrunn. Där kommer laget spela en trenationsturnering mot Schweiz och Norge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.