Landslagsanfallaren: "På nätterna hade jag svårt att sova"

Pauline Hammarlund är mitt i ett brinnande EM-slutspel med landslaget. Hon har, som så många andra i Sverige, blivit starkt påverkad av terrorattentatet som drabbade Stockholm i april. Händelsen rörde upp obehagliga minnen från förr. – På nätterna hade jag svårt att sova, säger hon.

ANNONS
|

Terrorattentatet på Drottninggatan tidigare i år krävde fem människors liv och satte hela huvudstaden i osäkerhet. För Göteborgs FC:s Pauline Hammarlund blev attentatet en påminnelse om det hon själv var med om i december 2010.

Tillsammans med en kompis gick hon på shoppinggatorna intet ont anande. Då hördes en kraftig smäll. Det var det misslyckade terrordådet på Bryggargatan – där bara en av attentatsmannens sex bomber utlöstes – som inträffade. Inte långt från attentatsmannen gick den då 16-åriga Hammarlund.

– Man inser ganska snabbt att det inte är någon vanlig smäll utan att någonting har hänt. Det blir som på film, att allt stannar upp några sekunder och alla bara tittar på varandra. Sen utbryter total panik, säger hon till Sportbladet.

ANNONS

Hade svårt att sova

Hon klarade sig utan några fysiska skador och åkte snabbt med tunnelbana från platsen. Men händelsen har lämnat psykiska spår.

– Det var kanske inte förrän de här attackerna nu de senaste åren som man har fått sig en tankeställare. När de gick in på nattklubb och det hände i Paris så vet jag att jag inte tänkte på det så mycket på dagarna, men på nätterna hade jag svårt att sova. Omedvetet förmodligen för att jag tyckte att det var obehagligt, säger hon.

ANNONS