Janne Andersson har straffplanen klar. Kanske instoppad i innerfickan?
Janne Andersson har straffplanen klar. Kanske instoppad i innerfickan? Bild: JOEL MARKLUND

Landslagets plan: Så ska Ukraina knäckas vid en straffläggning

Åttondelsfinal innebär ett potentiellt straffavgörande. Landslaget har en tydlig plan för det.
– Jag kommer ha en lista där jag har graderat alla spelarna från 1 till 23, berättar förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

Ukraina i åttondelsfinal. Nu handlar det om vinna eller försvinna för det svenska landslaget.

I det finns en möjlighet att matchen går till förlängning – och straffar. Blågult har naturligtvis med det i sina förberedelser.

I söndags slogs det till exempel straffar under den stängda träningen. Och senare under dagen diskuterade Daniel Ekvall, idrottspsykologisk rådgivare, slutspelspsykologi med spelarna.

– Det finns faktiskt vetenskap kring hur straffläggning fungerar, vem som har störst chans att vinna och så vidare, berättar förbundskapten Janne Andersson.

Kommer rangordna alla spelarna

I den vetenskapen har man, i alla fall tidigare, pratat om att intensiteten vid målfirande har en effekt på sannolikheten att man vinner en straffläggning. Känslor smittar av sig.

ANNONS

Dessutom tycks det vara en fördel att inleda en straffsparksläggning. Och att skjuta högt snarare än lågt när man väl har lagt upp bollen.

Vad gäller valet av straffskyttar säger Janne Andersson:

– Jag kommer ha en lista där jag har graderat alla 23 spelarna från 1 till 23. Sedan får vi se vilka som är på planen och vilka vi vill ha på planen, om vi kan förändra det där med byten. Men alla spelare kommer vara rankade. Sedan kommer det också vara ett väldigt tydligt budskap till spelarna, precis som jag hade i Ryssland när vi kom till knock-out-matcher. Det är att jag tar ut den som ska slå straffen. Jag tar ansvar för om den spelaren missar eller gör mål. Spelaren ska göra sitt bästa. Så, avlasta trycket på spelaren. Sedan får man självklart säga nej om det inte är så att man vill slå.

LÄS MER:Marcus Berg om petningen mot Polen

Janne Andersson fortsätter:

– Straffar är en psykisk anspänning som man ska ha stor respekt för. Jag tar hellre en straffskytt som jag kanske bedömer som lite, lite sämre, men som vill slå – än en som är lite, lite bättre, men som inte vill slå. Det är därför jag kommer rangordna dem.

ANNONS

Emil Forsberg är Sveriges förste straffskytt just nu. Senast han klev fram (och nätade) var mot Slovakien i gruppspelet.

Förutom honom har Sebastian Larsson och Andreas Granqvist ofta slagit straffar för Blågult. De lär finnas med högt upp på Janne Anderssons lista inför mötet med Ukraina.

– Det är ganska många som slår straffar i sina klubblag, så de är ganska vana vid situationen. De fem första är relativt klara skulle jag tro, säger Janne Andersson.

LÄS MER: Siffrorna: Här är Sverige bäst – och sämst – i EM

Straffläggningar handlar dock inte bara om att skjuta – utan även om att rädda. Om det säger landslagets målvakt Robin Olsen:

– Vi har våra genomgångar i målvaktsgruppen och vi går igenom det vi behöver gå igenom. Där förser Maths (Elfvendal, målvaktstränare) oss med allt material. Förhoppningsvis kan man ta med det in i match. Sedan hoppas jag såklart att vi kan avgöra det tidigare.

Vill du veta var motståndarnas straffläggare brukar skjuta?

– Jag går mycket på känsla på straffarna.

Vill du ta en straff – om Janne frågar?

Kristoffer Olsson: ”Det är klart att man vill ta en straff. Sedan kan det vara en annan känsla om man har lirat 120 minuter. Men om någon hade frågat dig när du var fem år om du vill ta en straff i en EM-åttondelsfinal är det klart att man hade varit sugen. Är man här nu och har den chansen tror jag att man hade ångrat sig efter karriären”.

Ludwig Augustinsson: ”Man har bra minnen från U21-EM (2015). Sedan är man ingen naturlig straffskytt i och med att man inte slår så många i klubblaget, men självklart vill man slå en straff och ta ansvar”.

Emil Krafth: ”Som ”Ludde” säger, man kanske inte är en van straffskytt, men om jag hade fått frågan hade jag också tackat ja och kört på”.

Victor Nilsson Lindelöf: ”Jag har absolut inga problem med att ta en straff, sedan är det upp till Janne att välja”.

Mikael Lustig: ”Samma här. Vill Janne och Peter att man ska vara en av de fem så är det inga problem”.

Marcus Danielson: ”För mig är det inga problem att slå straffar. Jag har gjort det tidigare i min karriär och senast den här säsongen gjorde jag mål på straff i kinesiska ligan. Så vill Janne att jag ska slå en straff är det inga problem”.

Dejan Kulusevski: ”Samma här. Man har inget att förlora. Går det bra så går det bra och gör det inte det kommer alla att stötta en”.

Fakta: Straffdraman vi minns från EM

EM-final 1976: Tjeckoslovakien–Västtyskland 2–2 (5–3)

Det var det första straffavgörandet i EM-fotbollens historia – och förmodligen det mest minnesvärda. När Uli Hoeness brände sin straff fick en 27-årig Antonín Panenka möjligheten att avgöra för Tjeckoslovakien. Han lurade Sepp Maier åt sidan och chippade sedan bollen mitt i målet och säkrade EM-guldet. Varianten fick sedan namnet "Panenkastraffen".

Kvartsfinal 2004: Sverige–Nederländerna 0–0 (4–5)

Efter 120 jämna minuter gick kvartsfinalmötet till straffläggning. Zlatan Ibrahimovic sköt Sveriges tredje straff över och Olof Mellberg prickade rakt på nederländske målvakten Edwin Van der Sar. En 20-årig Arjen Robben förvaltade sedan matchbollen och sköt sitt land till semifinal.

Kvartsfinal 2016: Tyskland–Italien 1–1 (6–5)

Det var den längsta straffläggningen i ett fotbolls-EM på 36 år – och missarna haglade. Det behövdes 18 elvameterssparkar för att fälla avgörandet. Till slut klev Jonas Hector fram och satte dit bollen, som gav Tyskland första segern någonsin mot Italien i ett slutspel.

(Källa: TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS