Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagets EM-bas pekas ut som terrormål

Under fotbolls-EM i Frankrike kommer det svenska landslaget att träna i orten Saint-Nazaire - som nu pekas ut som ett potentiellt terrormål.

Det är dn.se som kommer med den alarmerande rapporten kring terrorhotet mot fotbollslandslagets träningsort under EM.

Fransk polis har under veckan beslagtagit en dator som tros tillhöra Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i de blodiga terrordåden i Paris i november förra året.

I den terrorplan som hittats i datorn ska även flygplatsen i Toulouse, en av EM-städerna - där Sverige möter Italien den 17 juni, finnas med som ett utpekat mål.

Gällande Saint-Nazare så ska det vara en bro över floden Loire som finns med på terrorlistan. Det svenska landslaget ska träna och hålla medieaktiviteter i den franska orten under mästerskapet, men kommer att bo i den mindre orten Pornichet mellan matcherna.

– Jag har hört det här, men jag har ingen djupare information, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till dn.se.

Såväl Saint-Nazaire som flygplatsen i Toulouse har tidigare pekats ut som potentiella terrormål. 

– Det är egentligen fullständigt omöjligt för oss att kontrollera sanningshalten i sådana här uppgifter. Vi kan inte göra annat än att lita på franska myndigheter och arrangörerna, Uefa. Skulle de bedöma att det var farligt utgår jag från att man blåser av eller ändrar, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Anders Sigurdson till DN.

Sigurdson kommer att diskutera de framkomna uppgifterna med svensk polis under fredagen.

I terrorplanen som hittats i Abdeslams dator nämns även det franska tv-bolaget BFM, finanskvarteren La Défense i Paris, hamnen i Marseille och EU-parlamentet i Strasbourg.