Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Lagerbäcks pik mot England: Vår enklaste match

"Vulkanen" och praktskrällen mot England är bara några axplock av alla avtryck som Island satte under sitt första EM, i SVTs krönika berättar nu Lars Lagerbäck om mästerskapen i Frankrike.

Europamästerskapen i fotboll 2016 var mästerskapen då, nästan, en hel fotbollsvärld blev förälskade i Island, den lilla ön mitt ute i Atlanten. För med Lars Lagerbäck som förbundskapten skulle man komma att vända hela mästerskapet upp och ner.

Något England fick klä skott för.

I åttondelsfinalen var det få som trodde att lilla Island skulle ro på stjärnspäckade stornationen England, framförallt inte efter att Wayne Rooney satt sin straff i matchens tredje minut.

– Fy sjutton, det är det värsta man kan råka ut för. Jag brukar även predika för spelarna hur viktigt första målet är i fotboll, säger förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck i SVTs EM-krönika.

"Vår enklaste match"

Men Island kom tillbaka och stod för en makalös match när man först kvitterar nästan direkt efter avspark för att sen dessutom ta ledningen med 2-1 dryga kvarten senare.

– Det är ett fantastiskt fint anfall med ett otroligt bra mål. Sen blev det väldigt avgörande för vi fick engelsmännen lite paralyserade, de blev stressade. Det här tycker jag är vår enklaste match under EM. Här tycker jag verkligen vi förtjänar att vinna, det här är vår klart bästa match, säger Lagerbäck.

Satte avtryck på mästerskapen

Island hade satt ett stort avtryck efter sig när man till slut fick lämna EM efter en storförlust mot värdnationen Frankrike. Fansens spektakulära "vulkan" som ekade på gator och torg, praktskrällen mot England och laget som aldrig tidigare spelat ett EM gjorde att man sent kommer glömma mästerskapen i Paris.

Lars Lagerbäck kommer garanterat inte glömma sin tid som Islands förbundskapten på väldigt länge.

– Kan man bli förälskad i ett land och människorna så har jag definitivt blivit det med Island, säger han till SVT.