Lagerbäck värderar Island högst: ”Extra speciellt”

Han tog Sverige till fem mästerskap, ändå sätter Lars Lagerbäck framgångarna med Island högst. Det var stort i Nigeria och Sverige att gå till slutspel, men det här ä lite extra speciellt, säger den hyllade fotbollstränaren.

ANNONS
|

Dagen efter det att Sverige lämnade EM i Frankrike satt Lars Lagerbäck på ett podie i Annecy om pratade om en åttondelsfinal mot England i Nice.

För lilla Island, där tio procent av befolkningen på 300 000 invånare, är på plats i Frankrike för att följa landslaget.

GP bad Lars Lagerbäck, som tog Sverige till EM 2000, 2004 och 2008 och VM 2002 och 2006 och coachade Nigeria i VM 2010, att jämföra uppdragen – och gradera insatserna.

– Från ett fotbollsperspektiv har det varit likvärdigt att gå till mästerskap med alla tre nationerna, men som jag alltid har sagt: Det har varit en speciell resa med Island, eftersom de sätt vi har arbetat och utvecklats under de här åren har varit absolut fantastiskt.

ANNONS

­– Det var stort i Nigeria, det var stort i Sverige att gå till slutspel, men det här är till och med lite extra speciellt.

– Det stöd vi har fått från landet, från alla människor, från fansen här nere. Vi är till och med mer underdog än vi var med Sverige och Nigeria.

– Det här har varit något speciellt. Jag känner så starkt, speciellt för spelarna och ledarna, men också för fansen som har stöttat oss på plats. Det är verkligen helt fantastiskt, 10 procent av befolkningen är i Frankrike. Det finns många skäl. Men det har varit lite speciellt. Definitivt.

Island möter England i åttondelsfinal i Nice på måndag.

– Jag tror alltid att du kan vinna en fotbollsmatch och med de här killarna tror jag att det är möjligt, säger Lars Lagerbäck.

ANNONS