Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lagerbäck petar supertalangen

I dag tog Lars Lagerbäck ut sin första norska landslagstrupp. Då fanns inte supertalangen Martin Ödegaard med. – Ingenting är låst för all framtid, han kan fortfarande komma med till senare landskamper, säger Lagerbäck i samband med presskonferensen.

Han har fört det svenska landslaget till en rad mästerskap och i somras satt han på Islands tränarbänk när skrällgänget nådde en kvartsfinalplats i EM. Trots succén valde Lagerbäck, efter sommaren, att kliva av uppdraget som förbundskapten för Island - men det dröjde bara ett drygt halvår innan han tog över ett nytt nordiskt landslag.

I början av februari presenterades Lagerbäck som ny norsk förbundskapten - i dag tog han ut sin första landslagstrupp inför Norges VM-kvalmatch borta mot Nordirland 26 mars. 

– Det är det här som är det roligaste, kanske inte att just få presentera truppen, men att få börja jobba med spelarna, säger Lagerbäck i samband med att truppen presenterades. 

Ödegaard ratades

Utöver jättetalangen Sander Berge innehöll truppen få överraskningar. Den 19-åringe mittfältaren får chansen och gör därmed a-landslagsdebut.

– Så som han har spelat var det inte möjligt att inte ta med honom, säger Lagerbäck om Genk-spelaren. 

Däremot fick ett annat jättelöfte inte plats. Martin Ödegaard ratades av Lagerbäck.

– Till den här matchen mot Nordirland tror jag att spelartyperna jag har tagit med passar bättre. 

Han fortsätter: 

– Ingenting är låst för all framtid, han kan fortfarande komma med till senare landskamper.

– Man kan alltid ställa sig frågan vad som är bäst för en ung spelare, är det att vara med i a-truppen och där kanske sitta på bänken eller att få spela i U21-landslaget? 

Inte heller Blåvitt-spelaren Thomas Rogne och den tidigare IFK Göteborg-vänsterbacken Haitam Aleesami, som båda tidigare har varit med i den norska landslagstruppen, fick en plats bland de 24 uttagna spelarna. Malmö FF:s poängmaskin Magnus Eikrem utlämnades också. 

Med sex omgångar kvar av VM-kvalet ligger Norge näst sist i sin grupp med tre inspelade poäng. Tyskland toppar gruppen med tolv poäng. Motståndarna som väntar närmast, Nordirland, innehar för tillfället andraplatsen som via playoff kan vara vägen till VM i Ryssland 2018. Och Lagerbäck är beredd på att det kommer bli en tuff utmaning att ta norrmännen uppåt i tabellen. 

– Det kommer nog krävas att vi vinner fem av sex matcher av det som är kvar, så är det bara, om vi ska nå playoff. Att gå ikapp Tyskland känns inte riktigt realistiskt även för en optimistisk realist som jag är. 

Om mötet med Nordirland: 

– Det är ett bra lag som är organiserat och som jobbar hårt. De har visat både i EM-slutspelet och kvalet att de är riktigt starka på fasta situationer.