Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagerbäck: "Mött England sex gånger - aldrig förlorat"

Island har överraskat hela fotbolls-Europa och tagit sig till åttondelsfinal i landets första stora mästerskap. Bakom succén ligger Lars Lagerbäck - som nu ställs mot gamle kompisen Roy Hodgson och England. – Jag har mött England sex gånger och aldrig förlorat, säger Lagerbäck.

Island skrällslog Österrike med 2-1 i sista gruppspelsmatchen och tog sig vidare som grupptvåa - före just Österrike och ett stjärnspäckat Portugal.

Dagen efter är förbundskapten Lars Lagerbäck minst sagt nöjd med framgångarna.

– Mest av allt är jag glad för supportrarna, spelarna och alla ledare, det var helt fantastiskt, säger Lagerbäck till sportbladet.se.

Sportbladet: Hur rankar du det här ögonblicket i din karriär?

– Som ett av de bästa. Det är alltid stort att gå vidare i ett gruppspel, men att göra det med Island sticker ut.

Nu väntar ett England som leds av Lagerbäcks gamle vän, tillika inspirationskälla, Roy Hodgson.

– Det är alltid kul att möta England, jag har goda erfarenheter av det. Jag har mött dem sex gånger med Sverige och aldrig förlorat så vi försöker hålla i den sviten, säger Lagerbäck.

Att det är just Roy Hodgson som står mellan Island och en EM-kvartsfinal gör matchen än mer speciell för Lagerbäck. Engelsmannen har tränat såväl Halmstad som Örebro och Malmö och var en inspiration för Lagerbäck i början av dennes tränarkarriär.

– Jag har känt Roy sedan 70-talet så det gör det hela lite extra speciellt. Egentligen kom ju Bob Houghton in i svensk fotboll två år innan Roy kom till Halmstad 1976, men jag influerades mycket av bådas sätt att jobba med fotboll.

Återstår om de två förblir vänner även efter måndagens möte - Island möter England i Nice klockan 21.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.