Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter den tunga förlusten mot Serbien får Lars Lagerbäck utstå massiv kritik från media och experter. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Lagerbäck kritiseras efter Norges kvalförlust

Lars Lagerbäck har hamnat i skottgluggen efter att Norge återigen missat att kvalificera sig för ett stort mästerskap.
– Är det någon poäng att Lars Lagerbäck fortsätter? Mitt omedelbara svar är nej, tycker Dagbladets krönikör Morten Pedersen.

Lars Lagerbäcks Norge föll i semifinalen i Nations League-playoff till EM 2021. Serbien var numret större och tog sig vidare efter seger med 2-1. Ett tungt slag för Norge som inte kvalificerat sig för ett stort mästerskap sedan EM 2000.

Med stjärnor som Martin Ödegaard (Real Madrid) och Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund) har förhoppningarna på det norska fotbollslandslaget varit stora och efter matchen riktades kritiken mot förbundskaptenen Lagerbäck.

– Greppen från bänken är passiva och tråkiga. Detta laget med den här tränaren har inget i EM att göra, konstaterade norska TV2:s Jesper Mathisen.

Även den tidigare norske förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen var kritisk.

– Det finns mycket att sätta fingret på. Det finns strukturella fel, taktiska fel, och man kan verkligen ifrågasätta de som startade också, sammanfattade han i TV 2.

Den före detta förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen arbetar numera som expert i norsk tv. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Den före detta förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen arbetar numera som expert i norsk tv. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

”För jävligt”

Den före detta spelaren Bernt Hulsker stämde in i kören av kritiker.

– Det här är för jävligt, fruktansvärt nedslående. Beklämmande av Lars Lagerbäck. Är han rätt man att leda det här gänget? Jag vet inte. Det är en fruktansvärd match.

Hårdare i sin dom var Dagbladets krönikör Morten Pedersen.

– Frågan nu: VM är ett vanskligare och mycket större projekt än EM – är det någon poäng att Lars Lagerbäck fortsätter med det som inte fungerar 2020? I kölvattnet av det som vi såg mot Serbien så är mitt omedelbara svar nej.

Lagerbäcks svar: ”Ska väl inte avgå i kväll ...”

När Lars Lagerbäck mötte pressen efter matchen fick han frågor kring om hur han ser på sin framtid.

– Det tänker jag nog inte diskutera med er, om jag ska fortsätta eller inte. Det diskuterar jag med min arbetsgivare i så fall. Men för mig finns det inget självändamål i det, att jag ska leda det här landslaget. Om min arbetsgivare – eller jag själv efter en stunds fundering – anser att det är bäst att jag kliver åt sidan så har jag inga problem med det. Men jag tycker det är lite tidigt att prata om det redan nu. Jag ska väl inte avgå i kväll, tänkte jag…

Men det var inte bara förbundskaptenen som fick utstå kritik. Den före detta IFK Göteborg-spelaren Haitam Aleesami, numera i franska Amiens, fick av TV2 en tvåa i betyg på en tiogradig skala med motiveringen:

”Det är viktigt att hålla avstånd i dessa tider, men det gäller inte när man spelar viktiga fotbollsmatcher”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.