Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagerbäck kan få presidenttitel på Island

Lars Lagerbäcks popularitet på Island vet inga gränser. Han har redan fått röster i ett presidentval och nu hintar nyvalde presidenten Gudni Jóhannesson att Lagerbäck kan få en flådig titel efter framgångarna i EM. – Jag skulle kanske kunna utse honom till hederspresident, säger Jóhannesson till SVT Sport.

Lars Lagerbäck hade uppnått ikonstatus på Island bara genom att ta landet till dess första stora mästerskap någonsin när man kvalade in till EM i höstas.

Efter att först ha tagit sig vidare obesegrade från gruppspelet och sedan följt upp det med en av EM-historiens största skrällar när man slog ut England i åttondelsfinal vet Lagerbäcks popularitet på ön inga gränser.

Redan under förra helgens presidentval fick Lars Lagerbäck röster trots att han inte är isländsk medborgare. Nu fruktar den nyvalde presidenten Gudni Jóhannesson att Lagerbäck skulle kunna bli en stark motkandidat i nästa val.

– Får han isländskt pass är jag lite rädd att han om fyra år, vid ett nytt val, kan vara den mest populära, säger Gudni Jóhannesson till SVT Sport.

Den nyvalde presidenten gläds dock över att ha svensken som förbundskapten för landslaget och snarare än att se honom som en rival i framtiden val menar han på att han skulle kunna ge honom en presidenttitel.

– Jag skulle kanske kunna utse honom till hederspresident. Vi önskar honom allt gott och vi hittar nog ett bra sätt att visa vår tacksamhet för allt han har gjort, säger Jóhannesson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.