Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lagerbäck: "En vansinnig värld"

Lars Lagerbäck pratar varmt om Victor Nilsson Lindelöfs utveckling inför tisdagens landskamp på Ullevål. Men den enorma övergångssumma Manchester United betalar gör honom inte lika glad.

Efter många och långa spekulationer blev landslagsmittbacken för några dagar sedan klar för José Mourinhos United. 22-åringen uppges kosta närmare 350 miljoner kronor att lösa från Benfica och den totala övergångssumman kan komma att växa ytterligare när Nilsson Lindelöf har spelat ett visst antal matcher för United.

Den accelererande pengarullningen i elitfotbollen är något Lagerbäck har svårt att acceptera.

– Så här är tyvärr den här världen, men jag tycker generellt sett att det är en vansinnig värld med de summor som förekommer inom fotbollen. Men jag har ingen som helst makt eller medel att förändra det.

LÄS OCKSÅ: Nilsson Lindelöf klar för United

Som alla andra är Lagerbäck, som i vintras lämnade rollen som Janne Anderssons rådgivare och tog över som Norges förbundskapten, imponerad av mittbackens snabba resa.

Mental styrka

– Sedan han blev ordinarie i Benfica och lite halkade in på ett bananskal i U21-slutspelet har han ju bara tagit ytterligare steg. Det är en väldigt trygg fotbollsspelare och person och det är en bra grund att stå på. Jag tror inte att han har mycket respekt. Han har rätt mental styrka och dessutom är han en ganska bra fotbollsspelare.

På måndagens presskonferens inför mötet med Sverige fick Lagerbäck, svensk förbundskapten 2000–2009, frågan hur han rangordnar Nilsson Lindelöfs potential som mittback jämfört med tidigare svenska mittbackar.

– Han har hyfsad konkurrens om du går tillbaka de sista 10-20 åren, men han har visat, inte minst i svenska landslaget, att han är bra redan nu. Han är ung och tar han bara en plats i Manchester United kommer han att utvecklas ytterligare ett steg.

Extra kul möta Sverige

Till mötet med Sverige flaggar Lagerbäck för ett flertal ändringar från den startelva som i lördags spelade 1–1 i VM-kvalet mot Tjeckien.

– Det lär bli relativt många ändringar, men först måste jag stämma av med spelarna hur de känner sig.

Lagerbäck skickade i fredags ett sms till Janne Andersson och gratulerade till segern mot Frankrike.

Hur känns det att möta Sverige?

– Det ska, på sitt sätt, bli extra kul. Det blir ju lite extra uppmärksammat, men när det drar ihop sig till match och man går in i bubblan tänker man inte på det utan vill att Norge ska göra mål.

Betyder det något extra för dig att slå Sverige?

– Det skulle sitta bra av personliga skäl. Av yrkesskäl spelar det inte så stor roll. Jag vill alltid vinna, men det är klart att jag gärna går fram och sträcker fram näven och gratulerar till en förlust, säger Lagerbäck och ler.