Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

"Lättare att förklara när vi presenterar vem det blir"

Mats Gren summerar säsong och ger en uppdatering kring tränarfrågan. – Det blir lättare att förklara när vi presenterar vem det blir. Därför har vi kanske väntat lite längre också, säger han.

GP tog chansen att ”tala ut” med IFK Göteborgs sportchef efter en historisk svag säsong i allsvenskan. Bland annat tränarfrågan, men först resultatet mot Sundsvall.

– För oss alla en total besvikelse. Vi ville avsluta säsongen på ett bra sätt. Det var inte mycket man såg av det.

Året?

– Jag vill inte stå och sammanfatta i korta drag. Vi skall analysera vad vi framför allt måste ändra på till nästa år. Att vi alla är jättebesvikna på denna säsongen, det finns inget annat. Vi har inte alls fått spelet att fungera, inte offensiven, inte defensiven. Det har gått hand i hand. Sedan blir det i slutet så att luften går ur. Sedan handlar det om att avsluta snyggt inför hemmapubliken med karaktär och stolthet ändå.

Tränarfrågan?

– Jag ville … det blir lättare att förklara när vi presenterar vem det blir. Därför har vi kanske väntat lite längre också.

Har du det klart?

– Nej, det har jag inte.

Du säger att ni har väntat lite längre med att presenterar vem det blir?

– Ja, men det finns grunder för det.

Men det blir inte Alf?

– Jag tänker inte kommentera någonting. Det har jag inte gjort förut heller.

När gör ni den här presentationen?

– Jag kan inte svara på det riktigt i dag. Det är alltid lite dumt, det är lättare att förstå när man kan förklara helheten.

Vad är det som återstår innan du kan berätta hur ni tänker?

– Att det sista skall falla på plats. Det är det enda jag kan säga.

Känner du dig nöjd med den plan du har?

– Ja, det gör jag. Sedan är det vad … nej, jag känner mig nöjd. Det är inte bara jag som har suttit med det här. Vi har suttit en grupp, som har diskuterat, pratat och vänt och vridit på det.

Spelaravtalen?

– Jag kommer att sätta mig i veckan med Sören och Boman och Martin. Den ligger inte bara hos mig. Sedan finns det en gräns hur länge vi vill vänta. Sedan kanske vi säger att nu räcker det, så att vi kan gå vidare och titta på annat.

När den här veckan är slut, vet vi något mer då?

– Mycket hänger ihop med tränaren. Vi kan inte göra steg två innan vi gör steg ett. Det har vi erfarenhet från tidigare.

Vad känner du under en sådan här match?

– Man hade förväntat sig något helt annat i dag. Det hade vi tagit i hand på. Nu blev det inte alls så. Jag tycker att vi låg rätt bra i 25 minuter. Efter 1-0 försvann nästan allting.

Lånespelarna?

– Mix kommer inte bli bestämt nu. Det hänger på lite olika saker. Inte förrän i början av januari. Sam och Sakor skall vi ta beslut innan de närmaste veckorna. Vi vill kunna presentera vem som är tränaren för IFK Göteborg först.

2017 är en historiskt dålig säsong för en framgångsrik förening?

– Definitivt. Man hade tre sjundeplatser för några år sedan. Det var inte fantastisk bra. Nu gör vi en dålig säsong i år. Nu skall vi se till att vi gör en mycket bättre nästa.

Vad känner du att det uttalade målet med 2018 blir?

– Vi har sagt att vi skall bygga om lite grand. Vi skall satsa på lite längre sikt. Vi kommer inte gå ut med någon målsättning som är ett till tre. Vi kommer plocka in lite yngre spelare också. Jag är säker på att vi kommer ha en väldigt bra trupp, men inte jättebred. Vi kommer ha en slagkraftig trupp om vi klarar oss från massa skador.

Vilka av de unga kommer du flytta upp?

– Vi har inte landat där. För diskussioner internt. Vi har bra återväxt. De är inte mogna som startspelare nästa år.

Hur mycket tålamod kan man ha?

– Det är därför vi vill bygga på lite längre sikt. Vi måste analysera hela tiden också. Om vi tror att spelarna kan ta det steget. Det är en löpande process. Vilka tror vi på?

– Vi är långt på många grejor. Vi är väldigt bra förberedda och känner oss trygga där. Sedan är det viktigt att det blir rätt. Vi har inte den kassakista som Malmö har.

Hur hanterar du kritiken mot dig som sportchef? Orkar du bära det?

– Jag har varit med så länge att jag får ta en del av det också. Jag är inte den som kastar in handduken direkt. Det är jävligt tråkigt och jobbigt med den är säsongen. Ett tränarbyte mitt i säsongen är också ett nederlag för mig.

Ser du på det så?

– Ja, det gör jag. Vi var alla övertygade om att det kommer bli jättebra med Jörgen. Första året och till viss del andra året, nu fungerade det inte. Tyvärr. Därför är det så viktigt att vi tittar på hur vi spelar fotboll de närmaste åren. Var skall vi lägga vikten med spelidé. Den skall genomsyra hela vägen ner. Vi har suttit i många funderingar. Vart är fotbollen på väg? Vad är det för spelartyper som behövs i dag. Det som var för sex-sju år sedan blir på vissa positioner lite annorlunda.