Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonathan Liljedahl (mitt i bild) klappas om efter att ha gjort mål för Örgrytes U19-lag. Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Jonathan Liljedahl (mitt i bild) klappas om efter att ha gjort mål för Örgrytes U19-lag. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Lämnade Örgryte – med på bänken i Serie B

Våren 2018 lirade Jonathan Liljedahl, 18, med Holmalunds IF i division 3.
Under lördagskvällen satt han på bänken i italienska Serie B.
– Det har gått ganska snabbt, säger han.

Mål, mål, mål ... Jonathan Liljedahl vräkte in dem under 2019. På 29 matcher med Örgrytes U19-lag noterades han för 33 fullträffar.

Det gav eko.

I vintras provtränade anfallstalangen först med italienska Perugia, sedan med engelska Stoke. Det landade till slut i erbjudande från den förstnämnda klubben. Och därmed en chans för bra för att tacka nej till.

Liljedahl blev klar för Perugia den 9 januari. Ett kontrakt, fram till sommaren 2021, skrevs med Primavera-laget.

– Jag trivdes i Öis, det var bra. Samtidigt ... Öis kommer alltid finnas kvar, Sverige kommer alltid finnas kvar, men Italien och Perugia, en sådan här chans kanske man inte får så många gånger till, säger han.

LÄS MER: Talangen Jonathan Liljedahl flyttar till Italien – Örgryte får ingenting

Att det inte kom något A-lagskontrakt från Örgryte spelade också in i beslutet. Det hade troligtvis blivit spel i U19 även under 2020 om han hade stannat kvar i klubben.

– Så var det. Jag accepterar att de vill skriva avtal med andra spelare, men jag fyller 19 i december och kände att då får jag leta efter andra alternativ.

Såhär långt verkar Perugia, just nu nia i Serie B, ha varit ett utmärkt sådant.

I veckan kallades Liljedahl upp för att träna med klubbens A-lag – och när matchtruppen till lördagens möte med Chievo presenterades fanns hans namn med.

– Det var Primavera-match samma dag. Jag var helt inställd på att jag skulle vara med där, men så säger de att jag ska åka med A-laget.

Känslan var såklart mäktig. Och trots att det blev 90 minuter på bänken, samt förlust 0–2, kommer Liljedahl minnas matchen med värme.

– Det var riktigt kul! Att bara få vara med och se hur det är. Jag hoppas såklart få debutera i framtiden, det hade varit magiskt.

"Jag är där och gör jobbet"

Liljedahls resa är anmärkningsvärd.

Inte bara för att han har tagit steget från Örgryte till Perugia, från superettan till Serie B. Nej, mest kanske för att han lirade division 3-fotboll med Holmalunds IF så sent som under våren 2018 (flytten till Örgryte blev klar i slutet av juni).

Karriärstegen har tagits i raketfart.

– Ja, det har gått ganska snabbt. Först med Holmalund, sedan att klättra i Öis – från U17 till U19.

Förklara varför det har gått så bra för dig.

– Hm. Jag ligger i liksom. Jag kommer inte ihåg senast jag var skadad. Och jag är aldrig sjuk. Jag är där och gör jobbet.

Det verkar fungera. Liljedahl har fått beröm av Perugia-tränaren Serse Cosmi – som även har kallat honom för "DiCaprio". Med hänvisning till skådespelaren Leonardo ska det visa sig.

– Haha! Han sa att han tycker att jag liknar honom om jag förstod det rätt.

Vad har han sagt till dig rent fotbollsmässigt?

– De har sagt att jag gör det bra. Det verkar som att de tror på mig. Jag trivs här!

På måndagen inleds en ny träningsvecka. Fokus ligger på lördagens Primavera-möte med Trapani. Och kanske på Serie B-matchen mot Livorno två dagar senare? Hoppas går ju.

– Drömmen nu är att få komma upp i Perugias A-lag. Långsiktigt drömmer jag om Champions League och Serie A.

Känner du att du har A-lagsnivån i dig när du är uppe och tränar?

– Jag tycker att jag klarar av det. De är duktiga såklart, de bästa jag någonsin har tränat med, men jag tycker att jag hänger med bra och gör en del fina saker. Jag har även gjort något mål. Kan jag göra det på träning är jag övertygad om att jag kan göra det i match också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.