Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Boo Wiklander (IFK Göteborg), Stefan Ishizaki (Elfsborg) och Deniz Hümmet (Trelleborg) Bild: Bildbyrån
David Boo Wiklander (IFK Göteborg), Stefan Ishizaki (Elfsborg) och Deniz Hümmet (Trelleborg) Bild: Bildbyrån

Kvaldramatiken – här är förutsättningarna

Sju lag slåss för att undvika kval och nedflyttning - fem omgångar återstår. Här är förutsättningarna inför bottenstriden i allsvenskan 2018.

I teorin gör sju lag upp om att undvika de tre sista platserna i allsvenskan 2018. I praktiken rör dramatiken fyra klubbar: IF Elfsborg, IFK Göteborg, IK Sirius och Brommapojkarna IF. GP har tittat närmare på förutsättningarna.

BP har förutom IFK Göteborg kvar att möta tre av lagen som är inblandade i bottenstriden och har därmed på sätt och vis ”saken i egna händer”. För Sirius, som ligger strax bakom IFK i tabellen, väntar Trelleborg och BP härnäst. Trelleborg, som inte har vunnit sedan 24 maj, ställs mot tre av IFK:s huvudkonkurrenter i kampen om att undvika kval. Kan de knipa poäng även där? Sedan segern mot BP i juli har IFK Göteborg bara vunnit en match, mot Östersunds FK.

Hur man än vänder och vrider på saken blir matchen mot BP avgörande för IFK:s del i kvaldramatiken. Sirius och BP behöver passera för att IFK skall behöva kvala, Elfsborg kan luta sig mot ett ”enkelt” spelprogram, Dalkurd och Trelleborg är i praktiken redan för långt efter.

Har krävts 33 poäng för att undvika kval

Vinner IFK mot BP är avståndet till BP och kvalplatsen åtta poäng. Vid ett sådant scenario behöver BP därefter vinna tre av matcherna mot Sirius, Norrköping, Elfsborg och Trelleborg för att passera IFK. Och skulle BP besegra Sirius behöver Sirius i sin tur vinna två av matcherna mot antingen Trelleborg, Häcken, Kalmar eller Djurgården för att passera IFK – samtidigt som IFK förlorar sina fyra sista matcher.

Förlorar IFK däremot mot BP är avståndet till kvalplatsen nere på två poäng och förutsättningarna helt andra. Då krävs sannolikt minst en seger i matcherna mot Sundsvall, Djurgården, Malmö FF och Örebro.

Sedan allsvenskan 2008 blev en 16-lagsserie har det som mest behövts 33 poäng för att undvika kval. Det har också räckt med 25 poäng. Vad den summan landar på i år återstår att se.

Förutsättningarna:

11. Elfsborg, 28 poäng, -9

Återstående program:Trelleborg (b), Dalkurd (h), BP (h), Malmö (b)

Fem senaste: Nio poäng

Tio senaste: 12 poäng, varav tre segrar

12. IFK Göteborg, 25 poäng, -13

Återstående program: Brommapojkarna (b), Sundsvall (h), Djurgården (b), Malmö FF (h), Örebro (b)

Fem senaste: Två poäng

Tio senaste: Sex poäng, varav en seger.

13. Sirius, 26 poäng, -24

Återstående program: BP (h), Häcken (b), Kalmar (h), Djurgården (b).

Fem senaste: Åtta poäng

Tio senaste: 12 poäng, varav tre segrar

14. Dalkurd, 20 poäng, -22

Återstående program: Häcken (h), Elfsborg (b), Djurgården (h), Sundsvall (b)

Fem senaste: Sex poäng

Tio senaste: Elva poäng, varav tre segrar

15. Brommapojkarna, 20 poäng, -38

Återstående program: IFK Göteborg (h), Sirius (b), Norrköping (h), Elfsborg (b), Trelleborg (h).

Fem senaste: Fyra poäng

Tio senaste: Tio poäng, varav tre segrar

16. Trelleborg, 14 poäng -35

Återstående program:Elfsborg (h), Kalmar (b), Östersund (h), BP (b)

Fem senaste: En poäng

Tio senaste: Två, ingen seger

Då spelas kvalet:

Torsdag 22/11 kl 19.00 och söndag 25/11 kl 14.45. Laget från superettan börjar hemma.

GP tippar:

Mattias Balkander:

Jag har räknat på det, jag har räknat om och jag har tittat på det både en tredje och fjärde gång. Nyckelmatchen för både IFK Göteborg och BP är den som spelas på måndag. Seger där och Blåvitt kan så smått börja förbereda sig för allsvenskt spel även 2019. Förlust och det blir ett drama fram till slutet.

BP har förutom IFK även kvalkonkurrenten Sirius och jumbon Trelleborg kvar att möta. Det är inga omöjliga matcher, men min teori är att Poya Asbaghis lag står på 28 poäng redan på måndag kväll, att Blåvitt på Grimsta tar sin fjärde bortaseger mot BP på sex försök sedan första allsvenska mötet lagen emellan på Stockholms stadion 2007.

Joel Tivemo:

Som alla med en gnutta närvaro på mattelektionerna under skolan kan räkna ut blir det jämnt in på målsnöret. Brommapojkarna-IFK Göteborg och Sirius-Brommapojkarna är nyckelmatcherna. Jag tror Blåvitts monumentala förändring inte ger ökad poängskörd. Kryss mot BP följs av fyra raka förluster och kvaldrama blir ett faktum.

Linus Petersson:

Eftersom AIK har seglat ifrån i toppen är det mot botten vi riktar våra mest nyfikna ögon inför slutspurten. Det kommer bli jämnt. Det kommer bli tajt. Det kommer bli nervöst.

Men det kommer sluta precis som det ser ut nu. Trelleborg och Dalkurd är för svaga för att orka klättra över nedflyttningsstrecket. De åker ur.

Brommapojkarna ska visserligen möta såväl Sirius som IFK Göteborg och Elfsborg under avslutningen, men de har haft förtvivlat svårt med att få ihop defensiven (56 insläppta mål under säsongen, flest av alla lag). Det gör att de kommer tvingas in ett nervöst kval.

Fredrik Janlind:

Matematik var verkligen inte min starka sida i skolan så någon matematisk uträkning ska jag inte försöka mig på här. Dock är min känsla att Dalkurd och Trelleborg helt enkelt är för dåliga och kan förbereda sig på att få spela i landets näst högsta serie nästa säsong.

Kvalplatsen går till BP med egentligen samma motivering då Sirius, IFK Göteborg och Elfsborg är bättre och kommer att hänga kvar i allsvenskan nästa säsong.

Philip Trollér:

Med fem omgångar kvar av allsvenskan är det i botten den stora dramatiken finns. Inte minst med tanke på att flera av lagen som gör upp i tabellens nedersta region går matcher mot varandra under avslutningen. Min prognos är att det ska mycket till för att Dalkurd och Trelleborg ska få upp farten och rädda sig kvar. I stället kommer det mesta handla om vilket lag som får kvala.

Där ligger IFK Göteborg pyrt till. Men även om jag tror att Blåvitt "bara" får nöja sig med ett kryss på Grimsta reder laget ut det här. En seger mot Sundsvall i nästa hemmamatch och ett kryss i Örebro i sista omgången gör att det blir allsvenskt lir på Gamla Ullevi nästa år. Även Elfsborg och Sirius klarar sig kvar – BP får kvala.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.