Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Josephine Chukwunonyes Kungsbacka DFF får elitlicens 2020. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Josephine Chukwunonyes Kungsbacka DFF får elitlicens 2020. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Kungsbackas besked – får elitlicens 2020

En tuff säsong i damallsvenskan resultatmässigt och en minst lika tung ekonomisk sådan.
Nu kommer trots allt beskedet att Kungsbacka DFF beviljas elitlicens till kommande säsong.

Under tisdagen briserade den stora nyheten att Östersunds FK inte beviljas elitlicens för säsongen 2020 och kommer därför, förutsatt att ingen överklagan går i genom, flyttas ned till superettan till nästa säsong.

I Kungsbacka DFF var nog nervositeten inför licensnämndens besked i närheten av densamma, men klubben kan nu dra en lättnadens suck. KDFF beviljas nämligen elitlicens för säsongen 2020 som man kommer spela i elitettan.

– Det är tudelat. Vi har trott på det hela tiden, men nu när beslutet är taget så är det klart att det känns bra. Det har funnits någon form av anspänning som nu under någon timme eller två har fått släppa innan vi börjar köra på framtiden, säger Johan Johqvist, ordförande i Kungsbacka DFF och fortsätter:

– Samtidigt är det jobb som inte ens är påbörjat eftersom att det inte finns någon som velat engagera sig hos oss och teckna något avtal eftersom den här frågan hängt över oss. Så vårt jobb börjar redan i kväll med ett möte där vi får börja prata 2020 och vilka vi ska närma oss både vad gäller spelare, ledare och samarbetspartners, säger Johqvist.

Låg över 400 000 back

Kungsbacka DFF hade ett riktigt tufft år som nykomlingar i damallsvenskan. Det blev tränarbyte och sportsligt mindre bra resultat för laget som åkte på förlust efter förlust. Kämpigt var det även ekonomiskt. Så pass att både spelare och ledare fick gå ned i lön för att klubbens existens skulle fortgå.

– Vi gick in i en negativ balans på över 400 000 kronor och ändå genomfört en allsvensk säsong, tolva i Sverige och går ut 2019 med noll. Det tycker jag är ganska bra, säger Johqvist.

Hur har ni gjort för att lösa ekonomin?

– Vi har fått stor hjälp av Gunnar Sivertsen. Han har hjälpt oss enormt mycket ekonomiskt. Sedan har det varit ett enormt slit under året. Det har varit ett hästjobb, säger KDFF:s ordförande.

Hur ser du på framtiden för er?

– Föreningen får aldrig gå tillbaka i gamla hjulspår. Man får rätta munnen efter matsäcken. Man får inte leva över de tillgångar man har vilket man till viss del gjort tidigare. Vi i styrelsen är fullständigt överens om att tänka nytt och annorlunda som gäller. Vi får ta nya tag och stabilisera oss i superettan och sedan sikta mot allsvenskan, säger Johan Johqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.