Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JESPER ZERMAN
Bild: JESPER ZERMAN

Kungsbacka DFF kan läggas ner

Kungsbacka DFF:s kris blir bara allt djupare.
Nu har klubben kallat till ett extrainsatt årsmöte – där föreningen kan komma att upplösas.
– Det är inget man önskar såklart, säger ordförande Johan Johqvist till Fotbollkanalen.

Kungsbacka DFF:s historiska första säsong i damallsvenskan gick i moll – riktigt mörk moll.

Laget drogs med ekonomiska bekymmer, tränare sade upp sig mitt under säsong och laget slutade överlägset sist i tabellen.

Detta slutade med en rejäl spelar- och ledarflykt inför den stundande säsongen i Elitettan och tidigare har GP kunnat skriva att man endast haft två ledare och en spelare under kontrakt.

– Där går det trögt. Vi har ett större gäng som kommer på måndag för provträningar så får vi se vart vi landar, sa ordföranden Johan Johqvist.

Fokus på fel saker

Linnea Bjöörn var ett av nyförvärven som togs in under fjolårssäsongen, men som nu lämnat föreningen. I år kommer hon i stället spela för seriekonkurrenten Lidköpings FK.

– Det blev mycket fokus på mycket annat än fotbollen. Det pratades om ekonomin och vi fick byta hemmaplan. Det var väl det som många spelare kände, att allt omkring tog mycket energi, säger Linnea Bjöörn som gjorde 19 matcher i damallsvenskan i fjol.

Hennes intryck är trots situationen att föreningen gjorde sitt bästa för att hitta en bra lösning.

– Det var många möten och många försök som gjordes för att rätta till allt. Men när du inte har några spelare kvar så blir det svårt.

LÄS MER: KDFF har kontrakterat tränarduo – och en spelare

Nu kommer dock en minst sagt tung nyhet från Kungsbacka. Det kanske inte blir någon säsong för A-laget i Elitettan. Föreningen kanske inte ens kommer att finnas kvar.

Under onsdagen kallade nämligen Kungsbacka DFF till ett extrainsatt årsmöte på sin hemsida.

En av punkterna löd: "Beslut om: fortsättning av verksamheten som idag alternativt urdragning av representationslaget alternativt upplösning av föreningen".

Alltså ska man besluta om föreningen ska fortsätta på som vanligt, lägga ner A-laget som ska spela i Elitettan eller till och med lägga ner föreningen helt.

– Det är inget man önskar såklart. Men jag tror att i det här läget är det nödvändigt. Vi i styrelsen har uttömt alla möjligheter, tycker vi, för att vända det här. Vi har haft ett flertal krismöten med inbjudna och det har varit bra möten och många goda idéer. Men idéer ska också sättas i praktisk handling och det har inte lyckats. Så det är klart att det är trist, men just nu är det nödvändigt. Och är det någon som har en idé och kanske sitter med lösning är man välkommen, säger Johan Johqvist till Fotbollskanalen.

"Det har vi inte täckning för"

Han berättar för sajten att ekonomin i föreningen, i nuläget, inte är så illa som den en gång var och att det inte är det som föranleder beslutet.

Problemet, som man ser det, är att man kommer behöva söka spelare utanför närområdet – vilket kan leda till för stora kostnader.

– Det är att vi ser framför oss en spelartrupp som kostar för mycket. Vi ser framför oss en kostnad som vi inte har täckning för. Vi kan inte ta på oss kostnader för det vi inte har täckning för.

På frågan hur mycket arbete som krävs för att rädda föreningen svarar Johqvist:

– Det finns en ekonomi säkrad, ganska mycket pengar om jag ska vara ärlig. Men den pengen i sig räcker inte. I ekonomi kommer vi behöva i runda slängar ett tillskott utöver det vi ser på en miljon, en och en halv kanske. Mellan en och en och en halv miljon i rena pengar.

Mötet kommer hållas om en vecka, den 29 januari 18.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.