Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulusevskis ord efter sjukdomen: ”Ledsen om jag smittat någon”

Ett positivt covid-19-test gjorde att Dejan Kulusevski missade EM-premiären mot Spanien.
Under måndagen berättade han för första gången om mardrömsbeskedet – och det faktum att han med nästan all sannolikhet spred smittan vidare till Mattias Svanberg.
– Det är klart att jag är ledsen om jag har smittat någon, säger Dejan Kulusevski.

Bara sex dagar innan Sveriges EM-premiär mot Spanien testade Dejan Kulusevski positivt för covid-19.

Under måndagens presskonferens berättade Juventus FC-stjärnan för första gången om beskedet som han mottog av landslagsläkaren Anders Valentin – och om hur det var att se mötet med Spanien på tv.

– Det är klart att det var lite svårt att sitta hemma. Man blev extra sugen. Men det var som det var. Jag tror att det hände av en anledning. Det var jobbigt i fem minuter, sedan började jag tänka på hur jag skulle komma tillbaka så snabbt som möjligt. Jag ringde runt och kollade vad jag skulle äta för att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Det var viktigt, jag ville inte missa hela EM.

Dejan Kulusevski smittades av covid-19 under landslagets lediga dagar. Därefter förde han, med nästan alla sannolikhet, viruset vidare till landslagskamraten Mattias Svanberg. Även han testade sedermera positivt.

Det smärtar hos Kulusevski.

– Det är klart att jag är ledsen om jag har smittat någon. Jag kan leva med att jag får det, men det är jobbigt om någon annan inte kan var med för att jag har smittat den personen.

Kort efter det att Kulusevskis positiva testbeskedet hade lämnats av landslagsledningen började det cirkulera en film på sociala medier där Kulusevski åt middag med ett gäng människor.

Nu kommenterar anfallaren den.

– Precis som du äter med din familj äter jag med min. Vi var lediga. Det var en middag. Hade jag kunnat vara mer försiktig? Absolut. Men i slutet av dagen är det inte så att jag stänger in mig i ett garage när jag kommer hem. Sedan var det inte där jag fick smittan, så det spelar inte så stor roll i det här, säger Kulusevski som dock fick motta en del hat på sociala medier.

– Jag är van. Det är vad det är. Jag kan inte kontrollera vad andra tycker. Mår de bra av att säga så, då får de göra det. Men det var många som hörde av sig och frågade hur jag mådde så jag kände också kärlek, jag kände inte bara hat.

Under tiden i karantän pysslade Dejan Kulusevski med en hel del olika saker – förutom att äta, sova och träna då.

– Jag har kollat på varenda EM-match som den fotbollsnörd jag är. Jag har läst mycket, mediterat och kollat serier.

Snart lär det dock vara dags för lite fotbollsspelade igen. Kulusevski satt på bänken under mötet med Slovakien, men fick inget inhopp då. Trots att han sades vara redo för 15–20 minuter.

Till onsdagens möte med Polen talar dock mycket för Kulusevski-spel. Han har stegrat träningen och fått godkänt av läkare. Han säger sig vara redo för att starta.

– Jag tror att kroppen har reagerat bra. Det är inte lätt att komma från soffan direkt till EM-truppen, men jag tycker att det känns väldigt bra, säger han och tillägger:

– I den här åldern vill man alltid spela och man kommer alltid säga att man är redo. Jag känner mig redo för att spela, men det är inte mitt beslut.

Vid seger mot Polen vinner Sverige sin EM-grupp och spelar åttondelsfinal i skotska Glasgow.

Fakta: Kulusevskis EM-resa

25 maj: Dejan Kulusevski ansluter till EM-lägret i Båstad, men tränar inte kollektivt.

26 maj: Kulusevski går in i träningen med ett gäng andra spelare som fått extra ledighet: Emil Forsberg, Robin Quaison, Karl-Johan Johnsson, Pierre Bengtsson och Jens Cajuste. Senare på kvällen deltar Kulusevski på en presskonferens tillsammans med Alexander Isak.

28 maj: Andersson släpper startelvan till landskampen mot Finland. Kulusevski börjar på bänken

29 maj: Sverige vinner med 2—0. Kulusevski byts in i den 77:e minuten.

2-3 juni: Kulusevski är med på träningarna på Friends arena sedan landslaget samlats på nytt. Spelare och ledare fick några dagar ledigt mellan lägren i Båstad och Stockholm.

4 juni: Landslagsstjärnans senaste covidtest visar spår av smittan och han isoleras. Efter analys och nytt test friskförklaras Kulusevski. Landslaget skjuter på träningen för att han ska kunna delta.

5 juni: Kulusevski startar på topp bredvid Alexander Isak i 3–1-segern mot Armenien.

8 juni: Landslaget anländer till EM-basen i Göteborg. En presskonferens flyttas hastigt. Janne Andersson, landslagschefen Stefan Pettersson och landslagsläkaren Anders Valentin ser allvarliga ut. De kommer med beskedet att Kulusevski testats positivt och är kvar i isolering i Stockholm. Han missar premiären mot Spanien och hans EM-medverkan är i fara.

– Det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare, säger Anders Valentin.

Någon timme senare står det klart att Kulusevski sannolikt smittat lagkamraten Mattias Svanberg.

Landslaget, som får kritik för valet att ge spelare och ledare ledigt efter lägret i Båstad, inför betydligt tuffare restriktioner.

9 juni: Janne Andersson kommenterar den video som spridits på sociala medier och som visar Kulusevski på en middag inomhus med ett flertal personer.

– Jag tycker inte det var ett bra beslut. Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån. Utan det är en anhörigsmitta. Han hade träffat den personen oavsett om det varit den här ledigheten eller om han hade gått in i truppen. Det är hur som helst jättetråkigt. Dejan är jätteledsen över det här och beklagar hela situationen, säger Andersson.

10 juni: Ledningen bestämmer sig för att etablera en "reservbubbla" i Göteborg. Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson och Isaac Kiese Thelin gör sig redo för att ansluta till EM-truppen om så behövs.

12 juni: Landslaget flyger till Sevilla. Kvar i Sverige är Kulusevski och Svanberg.

14 juni: EM-truppen spikas. Båda får vara kvar och spelarna i reservbubblan åker hem. Efter 0—0 i premiären mot Spanien ger Janne Andersson positiva besked om Kulusevski.

– Dejan har varit frisk i flera dagar. Vi ska göra ett sista test så att det är 100 procent klart. Vi räknar med att Dejan ansluter på onsdag.

16 juni: Kulusevksi checkar in på EM-basen i Göteborg och genomför ett träningspass.

17 juni: Tränar kollektivt med laget för första gången på nästan två veckor.

18 juni: Är med i matchtruppen mot Slovakien, värmer upp men får inte göra ett inhopp.

19 juni: Kulusevski får sällskap av Mattias Svanberg på EM-basen i Göteborg. Svanberg har friskförklarats.

21 juni: Kulusevski och Svanberg möter medierna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.