Kryss i händelserikt derby mellan Öis och Gais

Rött kort för Gais och farliga chanser åt båda håll – men när Originalderbyt var över var det delad poäng och 0–0 på resultattavlan. Båda lagen tycker att man var värda mer.
– Vi förtjänade att vinna, säger Abdul Razak.
– Vi borde haft ledningen med ett par mål i paus, säger Stefan Jacobsson.

|

Det var skilda förutsättningar inför årets första Originalderby.

Örgryte, som efter en tung start på serien, kom till rivalmötet med sex raka utan förlust. Gais, för dagen hemmalag på Gamla Ullevi, kom dit med åtta raka utan seger.

Den formskillnaden märktes inte alls under derbyts första halvlek.

Gais var laget som dominerade de första 45 minuterna och även inledningen av den andra. Sedan fick Nikola Ladan rött kort, och under avslutningen av matchen var det i stället Örgryte som pressade och skapade ett flertal högklassiga målchanser.

När allt var över var det 0–0 på resultattavlan och två besvikna lag. Båda lägren tyckte att man förtjänade tre poäng.

– Jag tycker att vi är väldigt bra i 60 minuter till utvisningen kommer. Sedan är det sista 30 minuterna efter utvisningen då blir det som det blir när man är en man färre. Då tapparna ytorna framåt och man blir hängande runt eget straffområde och det är svårt att komma därifrån, säger Stefan Jacobsson.

Han fortsätter:

– Det känns som att vi den första timmen skulle ha gjort två eller tre mål, med normal utdelning.

Och chanser saknades inte.

Richard Yarsuvat var nära men sköt utanför. Jesper Brandt brände friläge efter tre minuter och Fredrik Andersson gjorde en jätteräddning på ett Mervan Celik-skott från utkanten av straffområdet. Men än en gång lyckades Gais inte få bollen i nät.

– Jag förstår hur killarna känner. När det blir tufft med målgörandet och det blir fokus på det och alla snackar om det så är det lätt att det blir sittande i skallen. Det är inte så att Ricky, Mervan eller Jesper vet hur man gör mål, men det låser sig för dem. Det ser vi i situationerna i dag.

Om det var Gais som hade mest under första timmen var det Öis som dominerade efter att Nikola Ladan kapat Adam Bergmark Wiberg och fått rött kort efter 58 minuter.

Och i Öis-lägret tyckte man att Rödblått tog sig in i matchen och var värda segern. Abdul Razak, för dagen kapten i Öis var nöjd med Sällskapets insats bortsett från starten.

– Jag tycker att Gais var bäst första 10-15 minuterna, sedan kom vi tillbaka starkt, säger Razak.

– Så vi är besvikna nu, vi ville verkligen ha tre poäng. I fotboll måste man ta tre poäng och ta sig vidare, det var ett tufft derby så vi hade verkligen velat vinna. Och vi hade så, så många chanser och borde ha vunnit matchen.

Framför allt var det i slutminuterna som chanserna radades upp. När Gais-försvaret rämnade fanns dock Mathias Karlsson där som trygg sista utpost.

Men det var nära att han fick kapitulera.

Inramat av ett åsk- och regnoväder som blåste in över Göteborg i slutet av andra halvlek öste Öis på för fullt framåt.

Ailton Almeida, som också hade ett friläge i första halvlek, var närmast att avgöra. Han tog emot, lade bollen tillrätta och avslutade. Karlsson sträckte sig men nådde inte bollen som prickade stenhårt i kryssribban. På tilläggstid avlossade Adam Bergmark Wiberg en projektil, Karlsson, som storspelade i andra halvlek, parerade.

Bergmark Wiberg var sedan nära en gång till, när han i sista sekunden fick ett öppet läge, men lyfte bollen över.

Närmare ett segermål åt något håll kom inte.

Det blev inga fullträffar på Gamla Ullevi och derbyt slutade med delad poäng.

Fakta: Så startade derbylagen

Gais: Mathias Karlsson – August Wängberg, Boris Lumbana, Charlie Weberg, Niclas Andersén – Joackim Åberg (Fredrik Martinsson, 79), Nikola Ladan, Haris Cirak (Carl Nyström, 90+3) – Jesper Brandt, Richard Yarsuvat (Julius Lindberg, 79), Mervan Celik (Meinhard Olsen, 79)

Öis: Fredrik Andersson – Danny Ervik, Arvid Brorsson, Anton Lans, Anton Andreasson – Abdul Razak, Kevin Ackermann, Lukas Browning – Mohamed Said (Herman Sjögrell, 70), Ailton Almeida, Adam Bergmark Wiberg.