Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kovändningen: Blåvitt får spela Europa League på Gamla Ullevi

Här är dagens glädjebesked för IFK Göteborg och BK Häcken. Gamla Ullevi får, tvärtemot vad som sades i går, användas i Europa Leagues gruppspel. – Jag skall godkänna den som en kategori 4-arena. Det är en knapptryckning bort, säger Gert Nilsson på Svenska Fotbollförbundet.

Här är dagens glädjebesked för IFK Göteborg och BK Häcken. Gamla Ullevi får, tvärtemot vad som sades i går, användas i Europa Leagues gruppspel.

– Jag skall godkänna den som en kategori 4-arena. Det är en knapptryckning bort, säger Gert Nilsson på Svenska Fotbollförbundet.

Under måndagen oroades både det kommunala evenemangsbolaget Got Event, IFK Göteborg och i viss mån BK Häcken över uppgifterna att det europeiska fotbollförbundet Uefa inte ämnade godkänna Gamla Ullevi för gruppspel i Europa League.

Förklaringen uppgavs vara bristande mängd vip-platser, antalet parkeringsplatser och publikkapacitet.

På tisdagen kom lugnande besked från Gert Nilsson, som för Svenska Fotbollförbundets räkning utför arenabesiktningar och kategoriseringar enligt Uefas direktiv.

– En kategori 4-arena skall ha 8 000 sittplatser. Det är inga problem. Det skall finnas minst 150 säkra vip-parkeringar. Det är bara att välja ett garage och sluta ett avtal.

– Kontrollrum och ledningsrum finns. 500 vip-stolar vid mittlinjen är inga problem, mediarum om minst 200 kvadratmeter och plats för 75 personer finns, 50 kvadratmeter mixed zone löser man utanför.

– Det som jag i omdömet ser som en trång sektor är OB-området. Det skall vara 1000 kvadratmeter och är lite trångt. Stänger man av gatan utanför, mellan Gamla Ullevi och Tingsrätten, löser det sig med, bedömer Gert Nilsson.

– Jag lägger in den som en fyra. Men det är viktigt att de löser de saker som nämns, lägger han till.

Uefa har haft samma arenakrav sedan 2010. I nuläget finns fem arenor i minst kategori fyra: Friends Arena i Solna, Tele2 Arena i Stockholm, Ullevi och Gamla Ullevi i Göteborg samt Swedbank Stadion i Malmö.

Dessutom går både Borås Arena och Nya Parken i Norrköping att tillfälligt uppgradera från kategori tre till fyra.

Bravida Arena, som i nuläget inte är kategoriserad alls, kommer hamna i kategori tre och gå att använda fram till och med play off i Europa League.

– Sedan får BK Häcken flytta till Gamla Ullevi, säger Gert Nilsson.

Lottningen av Europa League görs 20 juni. IFK Göteborg går in i kvalomgång 1, med speldagar 30 juni och 7 juli. BK Häcken går in i kvalomgång 2, med speldagar 14 och 21 juli. Avslutar Häcken hemma flyttas matcher i Gothia Cup från Bravida Arena till annan plats, onsdag 20 och torsdag 21 juli.