1/3

Kosovare Asllanis önskan: Byta nationalarena från Gamla Ullevi

Intresset för damlandslaget har ökat lavinartat.
Då önskar landslagsstjärnan Kosovare Asllani att man byter nationalarena från Gamla Ullevi till Friends arena.
– Jag tycker vi börjar bli för stora för den här arenan, säger hon under måndagens presskonferens.

Gamla Ullevi har varit nationalarenan för det svenska damlandslaget sedan sedan 2009. Sedan dess har intresset för damfotbollen ständigt ökat och publikrekorden avlöser varandra.

I november 2021 såldes hela 14 500 biljetter till Sveriges VM-kvalmöte med Finland, vilket är ett nytt rekord om man bortser från EM 2013.

Men har de svenska damerna börjat växa ur sin kostym?

I sommar kommer man få spela sitt VM-genrep mot Brasilien på Friends arena i Stockholm och Kosovare Asllani ser gärna att flera landskamper spelas i huvudstaden framgent.

– Jag ser fram emot att man ska kunna öppna Friends arena ännu oftare för oss. Jag tycker vi börjar bli för stora för den här arenan. Även om vi älskar att spela här så vill vi såklart spela ännu fler matcher på Friends.

Caroline Seger: ”Börjar hända saker på riktigt”

Hon får, till stora delar, medhåll från lagkapten Caroline Seger.

– Nu börjar intresset bli så stort, vi börjar sälja ut denna arena (Gamla Ullevi) . Det är klart att om trycket är tillräckligt bra och stort under matchen som vi kommer spela i sommar på Friends arena, och vi börjar sälja ut den, så börjar det hända saker på riktigt och det är dags att tänka om.

Hon lägger till:

– Men annars gillar jag denna hemmaarenan otroligt mycket. Men ... ”Kosse” (Kosovare Asllani), du har väl rätt som vanligt.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors påpekar att landslaget trivs jättebra på Gamla Ullevi, att det är landslagets hemmaarena och att nuvarande avtal med Gamla Ullevi gäller fram till 2024.

– Vi har jättebra support där och älskar att spela på Gamla Ullevi. Just nu är det den bästa arenan för vår del. Sedan om vi växer ur den så småningom så har vi möjlighet att spela på andra arenor genom vårt avtal också. Vi har en jättebra dialog, det vill jag verkligen få sagt. Det handlar om att sälja ut arenorna. Att vi har kontinuitet i att det kommer många för att titta på matcherna, säger Marika Domanski Lyfors.

Hon fortsätter:

– Friends är vår största arena och får man ett fullsatt Friends är det naturligtvis mäktigt, men där är vi inte riktigt ännu. Vi har precis slagit ett rekord på Gamla Ullevi, och det var inte så länge sedan vi slog rekordet på Friends.

28 juni spelar Sverige genrep inför sommarens EM-slutspel mot Brasilien. Den matchen spelas just på Friends i Stockholm. Enligt Marika Domanski Lyfors är målsättningen att slå rekordet från 2019 då 25 882 åskådare såg Sverige-Tyskland.

– Jag hoppas att det är en match av digniteten att vi ska kunna gå ut och slå det rekordet. Det vore fantastiskt roligt. Det är ditåt vi strävar att vi ska kunna fylla Friends också vissa matcher.

Är det optimala i framtiden att både herr- och damlandslaget spelar sina landskamper på nationalarenan?

– Jag kan nog tro att man kan se fördelar med att båda landslagen spelar på samma arena. Men man kan också se fördelar med att man spelar på olika arenor i Sverige, att man sprider intresset. Det är min personliga åsikt och det har varit positivt för publikintresset. Jag tror det finns fördelar med både det ena och det andra, säger Marika Domanski Lyfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.