Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FIFA:s president Gianni Infantino vill inte se en ny europeisk superliga.  Bild: HANDOUT
FIFA:s president Gianni Infantino vill inte se en ny europeisk superliga. Bild: HANDOUT

Konflikten om europeisk superliga tätnar – FIFA hotar stänga av spelare

Rykten om att en europeisk superliga är på gång har pågått länge. Nu går det internationella fotbollsförbundet FIFA ut och slår fast att spelare som deltar i en sådan serie kommer portas från internationella turneringar, däribland VM och EM.

De europeiska storklubbarna har länge sinsemellan diskuterat en potentiell ny superliga med bara de rikaste och starkaste europeiska klubblagen. Ämnet har rört upp känslor i den internationella fotbollens högsta hierarkier.

Nu har FIFA tillsammans med de kontinentala förbunden Uefa, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL och OFC gått ut med en skrivelse där man gemensamt markerar mot planerna på en superliga.

”... upprepar och betonar starkt att en sådan tävling inte skulle erkännas av varken FIFA eller respektive förbund. Varje klubb eller spelare som deltar i en sådan tävling får därför inte delta i någon tävling som anordnas av FIFA eller deras respektive förbund”, skriver man.

Superligan har genom åren föreslagits få olika namn. Det senaste förslaget som enligt uppgifter till Sky Sports diskuterades fick namnet European Premier League. Ligan förväntades ha mellan 16 och 18 klubbar involverade, och bland annat Barcelona ska redan ha tackat ja till en plats i serien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.