FIFA:s president Gianni Infantino vill inte se en ny europeisk superliga.
FIFA:s president Gianni Infantino vill inte se en ny europeisk superliga. Bild: HANDOUT

Konflikten om europeisk superliga tätnar – FIFA hotar stänga av spelare

Rykten om att en europeisk superliga är på gång har pågått länge. Nu går det internationella fotbollsförbundet FIFA ut och slår fast att spelare som deltar i en sådan serie kommer portas från internationella turneringar, däribland VM och EM.

ANNONS
|

De europeiska storklubbarna har länge sinsemellan diskuterat en potentiell ny superliga med bara de rikaste och starkaste europeiska klubblagen. Ämnet har rört upp känslor i den internationella fotbollens högsta hierarkier.

Nu har FIFA tillsammans med de kontinentala förbunden Uefa, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL och OFC gått ut med en skrivelse där man gemensamt markerar mot planerna på en superliga.

”... upprepar och betonar starkt att en sådan tävling inte skulle erkännas av varken FIFA eller respektive förbund. Varje klubb eller spelare som deltar i en sådan tävling får därför inte delta i någon tävling som anordnas av FIFA eller deras respektive förbund”, skriver man.

ANNONS

Superligan har genom åren föreslagits få olika namn. Det senaste förslaget som enligt uppgifter till Sky Sports diskuterades fick namnet European Premier League. Ligan förväntades ha mellan 16 och 18 klubbar involverade, och bland annat Barcelona ska redan ha tackat ja till en plats i serien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS