Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen medger fel i avtal med Qviding

Kommunen begick flera fel när man ingick ett dyrt avtal med Qviding om ett boende för ensamkommande flyktingbarn. – Det får vi stå för. Qviding har skött sig exemplariskt, säger Michael Ivarson.

Han är chef för social resursförvaltning och var den som i oktober ingick det muntliga avtalet med Qviding. Sajten Spanaren.se har tidigare skrivit om avtalet som gett Qviding stora inkomster – även sedan behovet av boenden drastiskt minskade i början av december. Under torsdagen skrev GT om saken och påtalade det faktum att klubben Qviding sedan tidigare är under utredning för bedrägeri i samband med närvarorapportering – och därmed misstänks ha lurat kommunen på pengar.

– Det borde vi ha kollat upp. Men det var ett så akut läge, det kom 170 barn om dagen, och Qviding kunde ordna sängar redan nästa dag. Vi hann inte med det, säger Michael Ivarson.

Något skriftligt avtal signerades aldrig – i stället gjordes ett muntligt avtal om att Qviding skulle få driva boendet till och med den 29:e januari. I dag är verksamheten nedlagd sedan antalet ensamkommande barn som kommer minskat drastiskt. Men kommunen betalar fortfarande omkring 13 500 kronor om dygnet till Qviding.

– Det är klart att vi borde ha skrivit ett avtal. Det får vi stå för, säger Ivarson.

GT skriver att Qviding fakturerat kommunen för "tårtor, märkeskläder och inköp i en av stans mest exklusiva köksbutiker". Det handlar om en tårta, en riskokare, och om skor till barnen.

– Och att det skulle vara dyra Ecco-skor är direkt felaktigt. Vi har betalat för skor köpta på Stadium, de kostade mellan 299 och 399 kronor, säger Ivarson.

Qviding väntar fortfarande på besked om åtal för de misstänkta bedrägerier kring närvarorapportering som uppdagades förra året. Ordförande Mikael Olsson är bedrövad att klubben åter får negativa rubriker.

– Det känns som att vi får all skit. Vi ville göra något bra och har följt kommunens instruktioner, säger han.

Något Ivarson håller med om.

– Vi har gjort fel och det står vi för, men kritiken mot Qviding är oförtjänt. De har skött sig exemplariskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.