Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Här träning på Gais naturgräsplan. Till vintern väntas också klubbens konstgräsplan, som ska läggas om, vara redo för användning igen. Bild: MATHIAS BERGELD

Kommunalt miljonbidrag till Gais – ny konstgräsplan blir av

De har kämpat för det länge – nu blir det av.
Ett kommunalt bidrag på 1,2 miljoner kronor gör att Gais kan lägga om gräset på Gaisgårdens konstgräsplan.
– Ett jättestort steg för hela vår verksamhet, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

Gais har under lång tid haft en önskan om att byta ut plastgräset som ligger på konstgräsplanen uppe på Gaisgården.

Och efter många turer fram och tillbaka står det nu klart att en omläggning blir av, det här efter att Göteborgs Stads idrotts- och föreningsnämnd under tisdagskvällen beslutat att bevilja klubben ett investeringsbidrag på 1‚2 miljoner kronor.

– Det här är ett jättestort steg för hela vår verksamhet. Akademin, som har väntat på det här i flera år, får nu rätt förutsättningar, något de verkligen är förtjänta av. Sedan kommer det också underlätta för A-laget som kan ha sin ordinarie verksamhet på Gaisgården under den period av säsongen som är beroende av konstgrästräning, säger klubbchef Erik Bergkvist.

Han utvecklar:

– Ur mitt perspektiv blir vi en helt annan klubb med det här. Det gör att vi får tillbaka en fantastisk utvecklingsmöjlighet, vilket knyter ihop hela verksamheten där A-laget är på anläggningen och får en naturlig miljö på Gaisgården. Nu slipper vi skicka spelare i bilar till träningsplaner runt om i Göteborg. Det blir en helt annan känsla i klubben, säger Bergkvist som vill lyfta fram styrelseledamoten Bengt Jildmalms arbete i frågan.

– Han har lett det här arbetet på ett förträffligt sätt och lyckats skapa de här fina förutsättningarna.

Gaisgården kan renoveras

Utöver det kommunala bidraget ges också möjligheten till ett kommunalt borgenslån med maxtak på 2,7 miljoner kronor. Det här tillsammans med ett bidrag på 300 000 kronor från Svenska fotbollförbundets Hattrickfond, insamlade pengar från medlemmar och eget kapital möjliggör finansieringen.

Utan bidraget från kommunen hade satsningen dock inte varit möjlig.

– Då hade vi fått skjuta på planerna ytterligare, säger Bergkvist.

I samband med omläggningen kan också ytterligare renovering av omklädningsrum och andra faciliteter på Gaisgården bli aktuellt.

– Vi har sökt det här stödet primärt för att lägga om konstgräsplanen, men vi har ett behov på Gaisgården av fler omklädningsrum och faciliteter. Vi får se hur stor del av lånet vi aktiverar och vad för ytterligare finansiering vi landar i.

"Sjunger på sista versen"

Han fortsätter:

– Vi har goda förutsättningar för att göra någonting riktigt bra. Sedan får vi se om klubbens egen ekonomi tillåter att skjuta till någonting ytterligare eller om vi har andra intressenter som känner att de vill vara med här när vi kan göra den här förbättringen. Det beror lite på vad som händer i närtid och vad själva projekteringen av konstgräsplanen kostar.

När det gäller den befintliga planen har den legat på plats sedan 2009.

– Den sjunger absolut på sista versen. Så vi behövde göra det här nu.

I början av november avgörs Gais ungdomsturnering Gais Open.

Direkt efter att turneringen har avslutats är tanken att arbetet med omläggningen ska påbörjas. Ambitionen enligt Bergkvist är att klubben ska ha den nya mattan på plats innan försäsongen 2020 inleds.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.