Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

"Kommer ge bollen till de bästa spelarna"

För tio år sedan spelade han upp Häcken i allsvenskan. Nu är Erik Friberg tillbaka – men åren utomlands verkar inte ha gett honom hybris. – Jag kommer att jobba hårt och se till att ge bollen till de bästa spelarna, säger han.

BK Häcken drog igång sin försäsongsträning under måndagen och ett hundratal åskådare var på plats för att käka kakor, kolla in nyförvärv, och studera den nya coachen Mikael Stahres ledarskap. Sist in i truppen är Erik Friberg, 30-åringen som nyligen vann det nordamerikanska mästerskapet i fotboll med sitt Seattle Sounders.
– Ja, det är ett jävla bra intresse på vår fotboll där. Vi hade ett snitt på 45 000 per match och det var första guldet de vann, så det var stort.
Hur firade ni?
– Vi festade väl på där tills jag åkte hem, haha. Nej men det var grymt, de har varit nära flera gånger, så det var sjukt roligt att få vara med om, säger Erik Friberg.
Vad vill du ha för roll i Häcken?
– Jag hoppas att jag får samma roll som jag brukar ha. Jag kommer att jobba hårt och se till att ge bollen till de bästa spelarna. Det är det jag är här för. Och det finns många bra spelare, säger Friberg.

Tränare Mikael Stahre, som inledde säsongen med en lugn, lekfull träning, säger så här om nyförvärvet:
– Han är en tvåvägsspelare, springer mycket och har en aggressivitet som jag gillar. En skicklig spelare som jag är väldigt glad att vi har värvat.

"Det blir en nystart"

Och att Friberg har gulsvart i blodet är det inget snack om. Pappa Peter Friberg gjorde hela 300 matcher för klubben och sonen Erik var ofta på Rambergsvallen som liten. Ändå valde Han att gå till Malmö vid första hemvändningen till Sverige (se faktaruta). Den andra gången var det dock inget snack, och Häcken har utan tvekan lyckats locka större namn till klubben de sista åren.
– Det är klart att de vill vara med. De satsar. Förra sommaren tog de in tre väldigt bra spelare, som de kanske inte hade kunnat få in tidigare. När jag var här kunde vi inte få in så namnstarka spelare. Så de gör en satsning och det är med en ny tränare, vilket gör att det blir en nystart, säger Friberg.

Stahre: "Hoppas han kan vara med"

Häckens trupp ser på förhand stark ut. Men för att få en bra start på säsongen krävs att man slipper de skadeproblem som präglat laget de senaste vårsäsongerna. Något Mikael Stahre är högst medveten om.
– Självklart har vi tittat på det. Vi har bestämt att vara väldigt noga med träningsplanering och belastning och att inte belasta så kallade rödflaggade spelare för mycket. Det är jätteviktiga saker.

En som definitivt är "rödflaggad" är stjärnan Paulinho, som dras med knäproblem och bara promenerade runt planen i går. 
– Vi hoppas att han kan vara med och träna fotboll under försäsongen, säger Stahre.