Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Knallskottet på Ullevi ger eko i Hovrätten

Knallskottet mot Tobias Sana på Gamla Ullevi får fortsatt rättsligt efterspel. Sent på fredagseftermiddagen överklagade den dömde 29-åringen till hovrätten.

I tingsrättens dom den 27 januari blev påföljden två månaders fängelse för 29-åringen som i huvudsak fälldes mot sitt nekande.

Till allra största delen gick rätten på åklagarens linje och följde de totalt åtta åtalspunkterna i samtliga fall utom ett.
Dock fick åklagaren Ann-Sofie Prahl bakslag på sin mest väsentliga punkt.

Hon ville att 29-åringen skulle fällas för misshandel eftersom att hon ansåg att det var det som den misstänkte knallskottskastaren hade utsatt fotbollsspelaren Tobias Sana för.

Vidare ansåg hon att gärningen var allvarlig och yrkade på fyra månaders fängelse för 29-åringen. Rätten köpte dock inte hela resonemanget eftersom det inte fann det bevisat att 29-åringen siktat på just Sana och därmed inte haft som syfte att skada honom.

Skickade in sen överklagan

Därför dömdes risksupporten i stället för vållande till kroppsskada och totalt två månaders fängelse. Vid midnatt mot lördag gick tiden för att överklaga ut.

Åklagaren, som haft semester under veckan, hade under fredagen inte överklagat domen – däremot skickade 29-åringens försvarare, advokat Mia Sandros, in en överklagan sent på fredagseftermiddagen. Det betyder att fallet framöver kommer att tas upp i Hovrätten för västra Sverige.

Om det visar sig att åklagaren väljer att inte ansluta överklagan så kan påföljden för 29-åringen inte skärpas – bara fastställas eller sänkas. Klagar även åklagarsidan finns dock utrymme för straffskärpning.
Försvaret väntade in i det sista med att överklaga.

"Anser sig oskyldig"

När GP häromdagen hade kontakt med Mia Sandros hade hon och hennes klient ännu inte bestämt sig. 
– Å den ena sidan vill han inte riskera en straffskärpning, å den andra vill han inte dömas för något som han anser sig oskyldig till, förklarade hon.

Dramat som går vidare till nästa rättsliga instans inträffade på Gamla Ullevi den 27 april förra året under en match mellan IFK Göteborg och Malmö MFF. 

29-åringen åtalades för att ha kastat knallskottet mot MFF-spelaren Tobias Sana som tidigare spelat i IFK Göteborg.
Tumultet ledde till att matchen avbröts och senare tilldelades Malmö de tre segerpoängen.   
        

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.