Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Kluivert avgjorde finalen – sedan splittrades Ajax mästarlag

Champions League-finalen 1995, mellan Ajax och Milan, är en klassiker i europeisk cupfotboll. 18-årige Patrick Kluivert hoppade in och avgjorde dramat med ett sent mål. Den nederländska storklubben var bäst i Europa, men läget skulle snart förändras.

Luis van Gaals lagbygge bestod till stora delar av spelare från de egna leden. Och trots att mittbackarna Danny Blind och Frank Rijkaard hade passerat 30 låg medelåldern på 23 år. Förutsättningarna fanns för att Ajax skulle vara med och fajtas om Champions League-titeln det kommande decenniet. Så blev det inte.

Samma år som Ajax 1–0-besegrade Milan i finalen på Ernst-Happel-Stadion i Wien klubbades Bosmandomen igenom. Plötsligt fick kontraktslösa spelare röra sig fritt mellan klubbar, utan övergångssumma.

Domen blev förödande för Ajax och supportrarna tvingades se flera av lagets stjärnor lämna Amsterdam de kommande åren. Ofta utan, eller för en väldigt liten, övergångssumma.

Läs också: Dortmund vann Champions League 1997 – skrällde mot Juventus

Kluivert var långtifrån den enda stora talangen i Ajax mästarlag. På mittfältet fanns Edgar Davids och Clarence Seedorf, längre fram sprang Marc Overmars, i backlinjen fanns Michael Reiziger och Frank de Boer. Och i målet stod en ung Edwin van der Sar – som storspelade och höll nollan i finalen mot Milan.

Finaltriumfen i Wien blev det stora genombrottet för de framtida superstjärnorna och samtidigt början till slutet för Ajax som en av Europas riktiga jättar. Laget tog sig till final även 1996 (förlust mot Juventus på straffar), men sedan blev spelarflykten för stor.

I bildspelet högst upp i artikeln hittar ni Ajax mästarlag och vad som hände sedan med spelarna som fixade den klassiska triumfen i Wien.