Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Jacobsson, Gais, och Häcken-jubel. Bild: Bildbyrån
Stefan Jacobsson, Gais, och Häcken-jubel. Bild: Bildbyrån

Klubbarnas glädje efter Folkhälsomyndighetens besked

Fotbollen är tillbaka!
Den 14 juni kan allsvenskan, superettan och damallsvenskan dra i gång.
– Man har gått och väntat på detta beskedet, säger Häckens Rasmus Lindgren.

Under fredagen gav Folkhälsomyndigheten grönt ljus för att seniormatcher ska få spelas från och med 14 juni. Ett besked som fick många att glädjas och andas ut i hela landet.

IFK Göteborgs August Erlingmark är en av dem.

– Det här känns jättebra såklart, man har längtat!

Häckens Rasmus Lindgren är en annan.

– Man har gått och väntat på detta beskedet. Känslan var att det skulle komma nu, säger han.

LÄS MER: Grönt ljus till allsvensk fotboll i juni

Häcken har precis som många andra klubbar kört på som vanligt nu på senare tid efter en tids semester över påsk. Försäsongen har därmed varit lång.

– Det är speciellt och något man aldrig upplevt – varken i samhället eller som fotbollsspelare. Men vi i Häcken har skött det bra.

Har det varit svårt att motivera sig själv?

– Det var nog framför allt i början för då hade man ingen aning om när vi skulle komma i gång och allting var väldigt nytt med viruset i samhället. På så vis var det väl svårt och man kunde inte riktigt hitta den riktiga motivationen. Man tränade på men den där absoluta gnistan fanns inte.

– Men det har blivit bättre ju längre tid det gått och när man förstod att allsvenskan kanske skulle starta i juni. Det märks att det är bra fart i grejerna på träningarna nu.

Kommer ni vara fysiskt mer redo än någonsin?

– Jag vet inte. Man har aldrig med om detta men vi har kört på ganska bra, ganska hårt, ganska länge – vi har ändå hållit på sedan i början av januari. Jag vet inte om det sliter på kropparna? Men det känns som vi är ganska bra tränade.

LÄS MER: Läget i klubbarna inför allsvenska premiären

Gais-tränaren lättad

Stefan Jacobsson, Gais tränare, fyller i:

– Man har väntat på den här dagen i hur många månader som helst!

– Det är väldigt skönt att ha ett datum att rätta sig efter.

Hur redo är nu inför det som väntar?

– Jag tycker att vi känns redo. Så fort seriestaten närmar sig, oavsett om det är i april eller nu, börjar man känna att man skulle ha behövt två veckor till. Haha! Nä, skämt å sido, vi är redo att köra. Sedan kommer det bli en helt annan säsong än vad alla tränare och spelare är vana vid. Men det är bra att det kommer i gång. Sedan är det såklart jättetråkigt att publiken inte kan finnas med på ett bra tag. Det är bara att gilla läget, göra det bästa av situation.

LÄS MER: Fotbollens regelverk – så ska matcher genomföras

Även en lättnadens suck drogs hos Göteborg FC:s tränare Mats Gren.

– Det är fantastiskt skönt att det kan dra i gång. Det har varit svårt att planera träningar och upplägg när man inte ens har en träningsmatch att se fram emot. Vi har dragit ner träningsmängden.

Örgryte hade inför den här säsongen rekryterat en ny tränare i form av Ketih Millen. Mycket har varit nytt och längtan efter att få se Öis i seriespel har varit stor, inte minst från tränaren själv. Nu kan han och laget jobba mot ett mer tydligt mål.

– Det svåraste för klubben, mig och spelarna har varit osäkerheten. När man planerar träningsveckorna så försöker man göra det för ett tag framöver. Du måste hitta balansen när de ska få vara lediga och när de ska träna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.